Image

Nytt stadsdelshus med rum för kultur

Bygg/Arkitektur Under lördagen presenterar Göteborgslokaler de första skisserna på Göteborgs senaste offentliga byggnad, det nya stadsdelshuset i Selma stad. Hösten 2017 sätts spaden i jorden och under 2019 kommer stadsdelshuset med rum för kultur att öppna.
Publicerad den 30 September 2016

I omvandlingen av Selma Lagerlöfs Torg och det som skall bli Selma stad visas nu de första skisserna upp av det nya stadsdelshuset. Hela huset beskrivs som en tredimensionell stor scen där fasaden är formad som en enda stor böljande ridå som öppnar sig här och där.

Jonas Lissel, fastighetsförvaltare på Göteborgslokaler och ansvarig för projektet berättar:

– Detta skall bli hjärtat i Selma stad. Platsen ligger mitt i nya stråket och är det första vi bygger.

Just nu pågår upphandlingar för byggnationen, den första gällande stomentreprenaden är redan klar.

Huset är ritat av White arkitekter. När White fick uppdraget fascinerades de av det otroligt rika innehållet i huset.

Uppdraget innebar att huset skall bidra till livet både utanför och inne. Inspirationen har arkitekterna främst hämtat från gatans och teaterns scen.

– Vi ville få till den positiva friktionen, där människor dimper in i varandra, att göra möten möjliga. Uppdraget har varit att huset skall vara livfullt, kreativt och vackert, samtidigt vill vi att huset skall känns gediget och robust, säger Mattias Lind, arkitekt på White.

Byggnadsmaterialet är betong med inslag av varma koppartoner. Stora glaspartier kommer släppa in mycket dagsljus. Och gestaltningen med ridåer återkommer även interiört.

– Jag tycker att vi har fått till en djärv arkitektur, en ikonbyggnad mitt i nya Selma stad. Ett hus för alla som är i och kommer till Backa, säger Robert Hörnquist, vd på Göteborgslokaler.

Byggstarten är planerad till hösten 2017 och beräknad produktionstid är cirka 18 månader.

– Att få till kombinationen med kultur och stadsdelsförvaltning i samma hus har varit roligt. Ett fantastiskt vägval av kommunen. Vi har fått vara lite kluriga för att hitta det som bidrar just till gränsöverskridande aktiviteter. Exempelvis flexibiliteten i att smart nyttja varandras ytor, säger Mattias Lind.

I morgon lördag är det familjedag på Selma Lagerlöfs Torg. Selma Center har öppet hus där alla får möjlighet att träffa representanter från de olika bolagen som ska bygga Selma stad samt kika lite närmare på modellerna över den nya stadsdelen.

Modell över nya stadsdelshuset med rum för kultur kommer också att finnas på plats och visas för första gången.

- Anthon Näsström
anthon@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Största försäljningarna i offentlig sektor

Lista Under nuvarande mandatperiod har offentlig sektor sålt fastigheter för cirka 48 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt fem procent av den totala transaktionsvolymen. Här presenterar Fastighetssverige en lista på de 15 största affärerna som gjorts under 2021 och hittills under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige