Image
Ett nytt Paretobolag köper i Kongsberg, Norge.
Ett nytt Paretobolag köper i Kongsberg, Norge. Bild: Pareto

Nytt Paretobolag köper i Norge - noteras på Spotlight

Bolag Krona Public Real Estate AB, ett av Pareto Securities nybildat fastighetsbolag, har förvärvat en portfölj med samhällsfastigheter i Kongsberg beläget cirka åtta mil sydöst om centrala Oslo. Bolaget planeras noteras på Spotlight i början av april.
Publicerad den 17 Mars 2021

Fastighetsportföljen omfattar sex fastigheter med en uthyrningsbar area om cirka 38 700 kvadratmeter varav cirka 26 000 kvadratmeter avser lokaler och 12 700 kvadratmeter avser en fristående parkeringsanläggning.

Huvudbyggnaden Krona utgör en toppmodern byggnad för utbildnings- och kulturverksamhet om cirka 24 000 kvadratmeter som färdigställdes 2015. Krona innehåller bland annat undervisningslokaler för Universitetet i Sørøst Norge, yrkesskola, bibliotek, biograf, musikteater och kontor för Kongsberg kommun. Förvärvet inkluderar även fyra mindre kringliggande fastigheter som främst nyttjas för offentlig administration.

Fastigheterna har totalt sex olika hyresgäster varav de tre största representerar cirka 97 procent av hyresintäkterna. Dessa tre hyresgäster är det statliga universitetet Universitetet i Sørøst Norge, det kommunala fastighetsbolaget Kongsberg Kommunale Eiendom och Norges största län Viken Fylkeskommun. Övriga hyresintäkter är hänförliga till intäkter från parkering och mindre hyresavtal. Den genomsnittliga återstående kontraktslängden uppgår till cirka 14 år.

Fastigheterna är centralt belägna i industri- och universitetsstaden Kongsberg och utgör en viktig länk mellan näringsliv och utbildning i regionen.
Säljare är NAF Gårdene AS. Cushman & Wakefield Realkapital i Norge var säljarens rådgivare i affären.

– Förvärvet av denna högkvalitativa samhällsfastighetsportfölj är helt i linje med vår investeringsstrategi. Krona är en fantastisk byggnad som förenar flera samhällsviktiga funktioner på en och samma plats. Vi är mycket imponerade av projektet och det samarbete mellan offentliga och privata aktörer som utgjort en förutsättning för projektets genomförande. Vi ser nu fram emot ett bra och långsiktigt samarbete med Universitetet i Sørøst Norge, Kongsberg Kommun, Viken Fylkeskommune och övriga hyresgäster, säger Hannes Kimari på Pareto Securities AB.

Krona Public Real Estate AB avses att noteras på Spotlight Stock Market under början av april 2021.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige