Image

Nytt landmärke i Malmö

Arkitektur I går presenterades vinnaren i en internationell arkitekttävling om ett nytt landmärke i Rosengård i Malmö. Det vinnande bidraget Culture Casbah är ritat av ett svensk-danskt arkitektteam.
Publicerad den 5 April 2012
Culture Casbah. Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S. Bild: Lundgaard.
Culture Casbah. Bild: Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S.

Bakom projektet står MKB med visionen att skapa ett nytt landmärke i östra Malmö. Resultatet av den internationella arkitekttävlingen är ett höghus med unik arkitektur. I husets torn kommer det att bli cirka 80 hyresbostäder och på den översta våningen och i bottenplan kommer allmänna lokaler finnas tillgängliga för husets boende och besökare.

Byggnaden ska ge ett nytt stadsrum och hjärta till Rosengård och bidra till att området vitaliseras.

– Vi vill att Rosengårds nya ”tower” ska bli ett landmärke för östra Malmö, med en arkitektonisk karaktär som skiljer sig från omgivningarna – ett sätt att hålla drömmen om Malmös framtid vid liv. Vi vill ge våra kunder ett modernt, urbant boende – ett alternativt sätt att bo för den generation som nu växer upp i Malmö, säger Susanne Rikardsson, affärsutvecklingschef hos MKB Fastighets AB.

Förutom butikerna i Bennets bazaar, längs med Rosengårdsstråket, är det ont om verksamhetslokaler i området. I höghusets torn kommer åtta nya lokaler finnas och ge plats för nyföretagande och nya verksamheter.

– Vår förhoppning är att etableringen ska vara en katalysator och ge inspiration och möjligheter även för andra att investera i ett nytt, modernt och attraktivt Rosengård, säger Susanne Rikardsson.

Förslagsställare till det vinnande bidraget är Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S i samarbete med Svend Kirkegaard A/S från Danmark samt ÅF Infrastructure AB och Structor Malmö AB från Sverige.

– Vi är mycket glada över möjligheten att få arbeta med detta unika projekt i Rosengård och vi ser en stor potential i att utveckla de urbana, sociala och arkitektoniska sammanhangen. Vi ser många möjligheter i Rosengård som bara väntar på att förverkligas - vårt höghus är en av dessa möjligheter, säger Robert Janson, arkitekt Lundgaard & Tranberg Arkitekter A/S.

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige