Image
Nyréns Arkitektkontor är ett av de team som ska utveckla Skärholmen.
Nyréns Arkitektkontor är ett av de team som ska utveckla Skärholmen. Bild: Nyréns Arkitektkontor

Nyréns får uppdrag på Skärholmen

Bygg/Arkitektur Nyréns Arkitektkontor har blivit utsett som ett av tre team att delta i parallellt uppdrag för att ta fram strukturplan för 4 000 nya bostäder i Vårberg, Skärholmen, Sätra och Bredäng. Arbetet ingår i stadens satsning Fokus Skärholmen.
Publicerad den 3 Mars 2016

Projektet innehåller alla de utmaningar som Nyréns Arkitektkontor vill att stadsplanering ska handla om- helhetstänkande, de stora sammanhangen och socialt engagemang. Skärholmens utbud av bostäder, service och arbetsplatser ska stärkas och man vill säkra upp att stor kraft läggs på att skapa bra mötesplatser, torg, parker och stadsgator.

Tanken med den nya bebyggelsen är att forma trygga och tydliga stadsrum, nya målpunkter och länka ihop områden till mer sammanhållna stadsmiljöer. Staden vill också minska den befintliga trafikinfrastrukturens barriäreffekter.

Miljöns kulturhistoriska värde och starka identitet är en fantastisk resurs att bygga vidare utifrån. Genom att synliggöra och öka tillgängligheten till Skärholmens natur, kultur och service kan man stärka det urbana utbudet och grunden för ett attraktivt stadsliv förbättras.

Med Fokus Skärholmen vill Stockholms stad pröva en ny metod för att ta fram större generella detaljplaner och processer där detaljplaner föregår markanvisningar prövas.

Syftet är att öka volymen i bostadsbyggandet, minska detaljstyrningen i detaljplanerna och skapa snabbare planprocesser. Projektet kommer också att utformas så det finns möjlighet för byggherrar med olika storlek och målsättning att delta. Det är viktigt att få till stånd en demokratiskt förankrad och fantasifull komplettering.

De andra två teamen med huvudansvar i projektet är Tovatt och Erik Giudice + AIM.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige