Image

Nyköpingshem planerar sälja för halv miljard

Transaktioner Nyköpingshem planerar att sälja fastigheter med cirka 900 lägenheter till ett värde av 500 miljoner kronor. Pengarna ska användas till att bygga nya hyresrätter och att kunna renovera befintliga lägenheter.
Publicerad den 11 April 2012

Nyköpingshem hoppas få in runt 500 miljoner kronor på försäljningen. Efter att ha betalat lån och skatter återstår ett par hundra miljoner kronor till offensiva satsningar på Nyköpings bostadsmarknad.

Nyköpingshems styrelse har gett företaget PwC i uppdrag att förbereda försäljningen.

Uppdraget är att man ska ta fram intressenter av hög kvalitet som får möjlighet att vara med i budgivningen och att förslaget till avtal ska presenteras för kommunfullmäktige under sommaren för beslut i september.

- Vi ställer höga krav på en köpare som ska vara långsiktig och ta ett bostadssocialt ansvar. Den nya ägaren ska fortsätta att förvalta och förbättra hyresrätterna som bolaget tar över, säger kommunstyrelsens ordförande Urban Granström (S).

Ett krav är också att den nya ägaren ska etablera sig i Nyköping med personal som förvaltar fastigheterna. Man vill också att den nya stora bostadsaktören ska satsa på fler hyresrätter i Nyköping.

Försäljningen och kommunens beslutade utökning av Nyköpingshems aktiekapital med 40 miljoner kronor ska nu ge extra fart åt bostadsmarknaden i Nyköping.

- Målet är att vi årligen ska bygga cirka 70 nya hyresrätter och renovera drygt 170 lägenheter fram till år 2016. Tillsammans med kommunens exploateringsavdelning tar vi nu fram lämpliga områden för byggnation, berättar Christer Gustavsson, vd Nyköpingshem.

Bland annat diskuteras nya punkthus med 100 – 120 lägenheter i kvarteret Stormfågeln vid korsningen Ängstugevägen – Sjösavägen. Vid kommunens centralförråd vid Lennings väg och i några mindre tätorter undersöker man också möjligheter att bygga nya hyreslägenheter. I kvarteret intill Rosenkällagården planeras en byggstart i maj i år för 18 lägenheter.

Planen är att en ny ägare ska ta över delar av Nyköpingshems lägenhetsbestånd under hösten 2012. Ungefär samtidigt kan byggandet av nya hyresrätter påbörjas om nödvändiga planjusteringar är klara.

Nyköpingshem har idag 4 500 lägenheter.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige