Image

Ny saluhall byggs i Göteborg

Bygg Konsortiet som står bakom den nya stadsdelen Kvillebäcken, med 1 600 nya lägenheter, i Göteborg skapar nu också en ny saluhall i området. Saluhallen beräknas stå färdig under 2013.
Publicerad den 23 Februari 2011
Bild: Erséus Arkitekter

Endast sex minuter från Brunnsparken startar snart byggnationen av den nya stadsdelen Kvillebäcken med cirka 1 600 nya lägenheter. Stadsdelen byggs av ett konsortie bestående av Derome, HSB Göteborg, Ivar Kjellberg, NCC, Veidekke, Wallenstam och Älvstranden Utveckling.

I visionen kan man läsa att en saluhall ska spegla områdets kontinentala atmosfär, för att skapa möten och handel i området. Nu förverkligar Älvstranden Utveckling visionen och bygger en saluhall, vid Vågmästareplatsen, om cirka 1 000 kvadratmeter i två våningar.

- Det är fantastiskt roligt att saluhallen blir till verklighet. Första steget är att utlysa en arkitekttävling och vi hoppas på många kreativa förslag, där ett ska förverkligas, säger Cecilia Strömer, Älvstranden Utveckling.

I samarbete med Sveriges arkitekter arrangerar Älvstranden Utveckling arkitekttävlingen om saluhallens gestaltning. Programmet för tävlingen kommer att gå ut i mitten på mars och beräknas vara avslutat i oktober 2011.

- Det känns extra roligt med tanke på Hisingens historia med handel, och en arkitekttävling om en saluhall har aldrig gjorts i Sverige tidigare. Det är en positiv händelse för alla som visar på en öppenhet och ger en positiv bild av projektet och platsen, säger Claes Larsson, tävlingssekreterare på Sveriges Arkitekter.

Tanken med saluhallen är att den ska erbjuda ett brokigt utbud av matvaror. En mångfald av närproducerat men även inslag av det exotiska och annorlunda. Saluhallen ska vara en tillåtande plats där alla känner sig välkomna. Byggnaden ska vara både enkel och charmig. Originalitet i byggnadens yttre gör den till en lätt plats att hitta och förklara vägen till. En mötesplats för grannar och vänner i staden.

Byggstart beräknas till årsskiftet och saluhallen kan stå färdig 2013.

Relaterade artiklar

Ämnen

Partnertext

Handeln byggde staden – men vad gäller framöver?

Presenteras av Optimal Stadsutveckling

Senast från Fastighetssverige Plus

Kraftigt rapportfall för Fabege – men Dahlbo ser stabilitet

Bolag Fabege redovisade en rejäl nedgång i förvaltningsresultat i fjärde kvartalet 2022 och fastighetsbeståndet värderades ner med knappt fyra miljarder kronor samtidigt som styrelsen föreslår sänkt utdelning. Aktien tog rejält med stryk på börsen och vd Stefan Dahlbo passade på att fylla på innehavet i dippen. Tillsammans med CFO:n Åsa Bergström berättar han mer om hur bolaget tar sig an det som väntas bli ett utmanande 2023.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige