Image

Ny konkurrenssituation på bostadsrättsmarknaden

Sverige SBAB har med hjälp av siffror från bostadssajten Booli undersökt hur utbudet ser ut på nyproduktions- respektive begagnatmarknaden för bostadsrätter i september (jämfört med juni). I tolv av Sveriges 21 län har antalet nyproducerade bostadsrätter till salu ökat sedan mätningen i juni. Och en ny konkurrenssituation mellan nyproduktions- och begagnatmarknaden är på väg att uppstå.
Publicerad den 3 Oktober 2018
Antal bostadsrätter till salu sorterat efter län i juni respektive september 2018. Bild: SBAB
Antal bostadsrätter till salu sorterat efter län i juni respektive september 2018.

Totalt fanns det 21 723 nya bostadsrätter till salu i september, 14 604 i storstadslänen. I tolv län var det fler nyproducerade bostadsrätter till salu i september jämfört med i juni. I övriga län har antalet minskat. Och storstadslänen står sammantaget för 67 procent av det totala utbudet.

I september fanns det 21 907 begagnade bostadsrätter till salu och 21 723 nyproducerade. Hösten brukar vara hektisk på bostadsrättsmarknaden och för den som letar ny lägenhet finns det just nu mycket att välja på.

– Mycket pekar på att nyproduktionen på ett helt nytt sätt konkurrerar med begagnatmarknaden. Nu kan köpare av nyproduktion i många projekt titta på en befintlig lägenhet, till skillnad från att bestämma sig på ritningsstadiet, och jämföra den med en begagnad. Situationen är så pass ny att det är svårt att i dagsläget se effekterna av det nya läget, men det kommer att klarna på sikt, säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige