Image

Ny arkitektjätte bildad

Arkitektur Link arkitektur köper ett arkitektföretag. Därmed bildas en av Nordens fem största arkitektbyråer med drygt 100 anställda på åtta kontor.
Publicerad den 11 Januari 2011
Linda Marend. Bild: Link Bild: Link
Linda Marend. Bild: Link Stefan Bergkvist. Bild: Samark. Bild: Samark
Stefan Bergkvist. Bild: Samark.

Link arkitektur köper Samark Arkitektur & Design och bildar därmed ett av de fem största arkitektföretagen i Norden. Samark, med kontor i Malmö och Stockholm, har lång erfarenhet av såväl svenska som internationella uppdrag, och kompletterar Link som nu blir rikstäckande i Sverige.

- Nu ska vi tillsammans bygga ett starkt nordiskt arkitektföretag. Med vår samlade kompetens kan vi konkurrera om stora och komplexa uppdrag inom fler sektorer. Vi ser att vi nu blir riktigt starka både inom sjukvårdsområdet, internationellt och inom kommersiell sektor, och det är en klar fördel att vi nu blir rikstäckande. Samark kompletterar vår kompetens och våra resurser och vi får nu också närmare till den danska marknaden, säger Linda Marend, vd för Link arkitektur.

Några av Links pågående projekt är Station City, den pendeltågstation som kommer att ligga under nuvarande T-centralen i Stockholm, och som är en del av Citybanan, och Skandionkliniken, en avancerad anläggning för cancerbehandling i Uppsala.

Samark har nyligen ansvarat för projektering och planering av Medical City Extension i Riyadh i Saudiarabien. Projektet, om totalt 100 000 kvadratmeter nybyggnad, innefattar ett Medical College, ett Dental College samt ett Diabetic Center med utbildningslokaler, auditorier och ett stort antal specialistkliniker med mera.

- Samgåendet med Link arkitektur kommer att ge en breddad kompetensbas samt påtagligt utökade resurser och vi kommer att kunna erbjuda våra beställare ännu bättre projekt. Vi får med samgåendet möjlighet att ytterligare flytta fram vår position inför framtida, stora och komplexa projekt, såväl nationellt som internationellt, säger Stefan Bergkvist, vd på Samark.

Link och Samark får efter affären drygt 270 anställda, varav drygt 100 i Sverige, fördelat på åtta kontor i Sverige och sex kontor i Norge.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige