Image
Strandenområdet i Mora.
Strandenområdet i Mora. Bild: Mora kommun

Nu utvecklas Vasaloppets målområde i Mora

Bygg/Arkitektur Kommunstyrelsen i Mora har beslutat att göra en förfrågan till bygg- och fastighetsmarknaden om det finns intresse att investera i Strandenområdet. Området är ett kommunalägt kvarter om cirka 25 000 kvadratmeter och används bland annat under Vasaloppsarrangemangen, men är i övrigt till stor del outnyttjad. Archus har fått i uppdrag att leda processen.
Publicerad den 15 April 2020

Då Mora kommun vill ta reda på om det finns ett kommersiellt intresse för investerare att investera i och eventuellt förvalta lokaler på Strandenområdet har Archus anlitats för att leda processen. Området är den "grusplan" i centrala Mora som ligger vid Rosa huset och där den tidigare Strandens skola låg. Ytan används som Vasaloppens målgång, men är i övrigt till stor del outnyttjad.

I förslaget som Archus tagit fram föreslås en 800 elevers högstadieskola, en idrottshall, en kulturscen samt lokaler för kulturskola och ungdomsgård. I vilken utsträckning marknadens aktörer tillåts medverka bestäms under processen.

– Ett fantastiskt projekt för stadsutveckling innehållande många beståndsdelar såsom politik, stort allmänintresse, evenemangsutveckling och förutsättningar för ungdomars utbildning och fritid. Archus får i detta projekt bistå i en politisk process när den är som bäst, att ge och ta, förhandla med Morabon i fokus, för ett attraktivare Mora och en rimlig kommunal ekonomi, säger Åsa Svedjetun, affärsutvecklare på Archus.

När det gäller finansieringen finns olika alternativ: Ett bygger på att en privat aktör uppför och förvaltar lokaler och där kommunen går in och hyr det som behövs för kommunens verksamheter. En annan möjlighet är att kommunen bygger i egen regi och äger lokalerna, eller blandformer av alternativen.

Något bygge kan dock inte påbörjas innan det nya infrastrukturprojektet Genomfart Mora är klart, alltså omkring 2023.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Archus på Branschguiden

Archus är en nytänkande, engagerad rådgivare och utvecklingspartner inom samhällsbyggnad, fastighetsutveckling, projektutveckling, arkitektur och design.
Idag består Archus av fyra olika bolag som verkar enskilt och tillsammans formar en stark helhet;

Archus Arkitektur
Av utmaningar inom projektutveckling skapar vi hållbar arkitektur med spets och finess. Genom idé och initiativ är vår utgångspunkt att skapa goda affärer för våra kunder, bland våra kunder.

Archus Development
Archus Development erbjuder kunder affärsutvecklingskompetens genom att driva fram projekt från...

Läs mer om Archus på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Nya Besqab redo att starta fler bostadsprojekt

Bolag Det nyligen genomförda sammangåendet med Aros Bostad gör att bolaget nu har en stor beredskap att starta fler bostadsprojekt i takt med att marknaden återhämtar sig. Det menar Magnus Andersson, vd på Besqab, när Fastighetssverige intervjuar honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige