Image

Nu kommer HSB Living Lab till Göteborg

Bygg/Arkitektur På söndag går första lastbilen från fabriken i Emtunga med modulerna som ska bli HSB Living Lab. Huset klickas ihop på plats och ska stå färdigt inom två veckor.
Publicerad den 3 Februari 2016
HSB Living Lab byggs i moduler. Bild: Tengbom
HSB Living Lab byggs i moduler.

HSB Living Lab är en forskningsarena för att utveckla nya sätt att bygga och forma framtidens boende. I byggnaden ska nya tekniska och arkitektoniska innovationer testas under tio år. Som en av projektets samarbetsparterns kommer Akademiska Hus att ta del av den forskning som bedrivs inom HSB Living Lab och även initiera egen forskning inom framtidens studentbostäder. Akademiska Hus upplåter dessutom marken på Campus Johanneberg vid Chalmers i Göteborg som experimenthuset kommer att placeras på.

– Vi är alla på tå och taggade för resan mot framtidens boende. Minutiösa förberedelser är gjorda och mycket av forskningen är redan igång. Som arena är HSB Living Lab ett stort steg för hållbar bostadsutveckling. Med all den samlade kompetens vi nu har i starka samverkanspartner finns de bästa förutsättningar för att skapa nya material och tjänster som gagnar många generationer framöver, säger Emma Sarin, projektledare för HSB Living Lab.

Att bygga huset i moduler är en del i forskningen som ska utvärderas för framtidens bostadslösningar.

– Montaget är tidspressat och krävande och måste följa en exakt tidsplan. Vi har två veckor på oss med reservation för väder och vind. Därefter tar HSB och Chalmers vid och ansvarar för det invändiga färdigställandet inför inflyttningen i juni. Byggytan på Deltaparken är dessutom mycket begränsad, så det är en utmaning, säger Mic Möller, projektchef på Swedish Modules.

Söndag den 7 februari lastas modulerna på specialbyggda lastbilar i Emtunga. Väl på plats i Göteborg väntar en 200 ton kran med extra lång hävarm som ska lyfta upp modulerna från Engdahlsgatan till Deltaparken.

– HSB Living Lab byggs smidigt som ett lego vilket gör att vi stör omgivningen minimalt. Allt är förberett innan – väggar, kök, toaletter och fönster. Till och med de 2 000 sensorerna som forskarna ska ha att mäta de boendes beteende och vanor är redan installerat. Ja, det är bara fasaden som ska på i efterhand, säger Rickard Malm, produktionsansvarig HSB Living Lab.

Det är första gången i Göteborg som ett byggprojekt av den här storleken ska uppföras med hjälp av prefabricerade moduler. Under några veckor kommer trafiken att påverkas. Själva transporten genomförs med låglastade trailers, 13,35 m långa, specialbyggda för ändamålet.

- Maria Olsson Äärlaht
maria@lokalnytt.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sven-Olof Johansson: "Varje dag som går utan räntesänkningar förvärras situationen"

Bolag Fastpartners Q1-rapport visar på ökade hyresintäkter med 4,1 procent och ett driftnetto som ökade med 2,3 procent. Förvaltningsresultatet minskade dock rejält, med 25,2 procent, och vd Sven-Olof Johansson efterlyser nu sänkta räntor omgående. Fastighetssverige fick en pratstund med honom.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige