Image
Bild: Wingårdhs

Nu byggs Stockholms högsta trähus

Bygg Stockholmsområdets första åttavåningshus helt byggda i trä kommer att byggas i Sundbyberg. Folkhem har i ett långtgående samarbetsavtal gjort klart med Martinsons som leverantör och konstruktör av fyra spektakulära Wingårdhsritade höghus i trä.
Publicerad den 11 Oktober 2011
Stockholms högsta trähus blir åtta våningar höga. Bild: Wingårdhs. Bild: Wingårdhs
Stockholms högsta trähus blir åtta våningar höga. Bild: Wingårdhs.

Det första huset beräknas stå klart under våren 2013 och samtliga hus kommer att vara klara för inflyttning 2015. För Martinsons är ordern den största någonsin för ett byggprojekt.

För Folkhem är husen i Sundbyberg del av en större satsning på träbyggande som företaget nu påbörjat. De vann Stora Träpriset 2008 för småhusområdet Kvarnskogen i Sollentuna och har nu beslutat att samtliga nybyggen kommer att ske i trä, således även flerbostadshus.

Folkhem är ett privatägt byggföretag med ett 50-tal anställda.

Martinsons levererade bland annat massivträstommen till åttavåningshusen Limnologen i Växjö, som vann Stora Samhällsbyggarpriset 2010.

– Vi är den största nordiska leverantören av flerbostadshus i massivträ, men Stockholm har varit en vit fläck på kartan för oss just för den typen av produkt. Att vi nu tar klivet in på Sveriges största marknad på uppdrag av en välrenommerad beställare är ett stort och viktigt genombrott för oss, säger Martinsons Thomas Staflund.

Husen är ritade av Wingårdhs arkitekter och ligger intill vattenbrynet i Sundbybergs strandpark. Totalt kommer de fyra husen att rymma 124 bostadsrätter. Försäljningen av lägenheter i det första huset har startat och mer än hälften har sålts.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige