Image
Nu startar bygget av Docks.
Nu startar bygget av Docks. Bild: Fojab

Nu byggs Docks – Malmös nästa spektakulära bostadstorn

Bygg/Arkitektur Nu startar bygget av Docks i Malmöstadsdelen Västra hamnen. Två avsmalnande torn om 26 respektive 18 våningar som Fojab ritat åt JM.
Publicerad den 2 September 2022

Docks blir Malmös nästa spektakulära bostadstorn med 157 lägenheter och publika verksamheter. De två slanka byggnadskropparna, som från vissa vinklar tycks smälta samman, blir ett nytt inslag i stadens skyline.

Docks är en viktig pusselbit i omvandlingen av Dockan i Västra hamnen, där det tidigare industri- och varvsområdet har utvecklats med bostäder, kontor och handel.

Uttrycket på Docks är skarpt, nyanserat och förankrat i platsens historia – och en hälsning till Kolgapalatset från 1930-talet på andra sidan inloppet. Docks båda torn landar i en bas om fyra våningar med publika utrymmen för service, butiker och restauranger i markplan. På basens tak anläggs en trädgård för de boende i form av terrasser med ett grönskande strandlandskap.

Huskropparna kläs med balkonger i vädertåligt och robust stål. Innanför fasaden möts boende och besökare av varma ljussättningar och trä. Både de yttre och inre materialen anspelar på sjöfart och de många fartyg med sina metallskrov och träkajutor som en gång byggdes på Kockumsvarvet.

Försäljningen av lägenheterna har startat och inflyttning beräknas till mars 2025.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige