Image
Dorotea Stellmach.
Dorotea Stellmach. Bild: NREP/Altura

NREP/Altura köper för två miljarder av Stenvalvet

Transaktioner Altura, NREP:s satsning inom samhällsfastigheter, gör sitt hittills största förvärv av en portfölj bestående av 13 fastigheter, framför allt äldreboenden. Portföljen förvärvas från Stenvalvet och utökar Alturas totala bestånd till över 11 miljarder kronor.
Publicerad den 25 Januari 2022

I samband med förvärvet initieras en rad hållbarhetsinitiativ som ska sänka fastigheternas klimatavtryck, i linje med NREP:s långsiktiga hållbarhetsstrategi.

– Vi är väldigt glada över att ta över ägande och förvaltning av dessa fastigheter i för oss strategiska kommuner. Nu ska vi fortsätta bygga starka relationer med såväl hyresgästerna som kommunerna. Framöver vill vi fortsätta att hjälpa till att lösa samhällsutmaningar i Sverige och investera i fler äldreboenden, skolor, förskolor och andra samhällsviktiga funktioner, säger Dorotea Stellmach, Sverigechef Altura.

Altura, en del av en Nordens största fastighetsinvesterare NREP, köper ett bestånd av fastigheter av fastighetsbolaget Fastighets AB Stenvalvet för 2,1 miljarder kronor. Totalt ingår närmare 500 lägenheter för äldre i Stockholm/Mälardalen, Skåne och Dalarna. Bland hyresgästerna återfinns Vardaga, Attendo, Förenade Care, Silverlife och ett flertal kommuner.

Inför klimattoppmötet COP 26 i Glasgow satte NREP, och genom det Altura, målet att ha en koldioxidneutral fastighetsportfölj utan klimatkompensation 2028. Målsättningen gäller både utsläpp från byggprocesser och drift av företagets fastigheter. För att lyckas med målsättningen satsar NREP bland annat på investeringar i grön teknik, återbruk av byggmaterial och förnybar energi.

Real Advokatbyrå, Svalner, Niras och RED Management har varit NREP:s rådgivare i affären.

Maria Lidström, vd för Stenvalvet:

– Vår strategi om långsiktig stabil lönsamhet och klok tillväxt ligger fast och vi avser fortsatt att investera i förvaltnings- och projektfastigheter inom våra segment, säger Maria Lidström, vd på Stenvalvet.
Pangea har tillsammans med Cederquist agerat rådgivare i affären.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Fastighets AB Stenvalvet på Branschguiden

FASTIGHETS AB STENVALVET
Stenvalvet är ett av de ledande bolagen i Sverige inom segmentet samhällsfastigheter. Totalt äger, förvaltar och utvecklar vi ett hundratal fastigheter med en area av ca 600 000 kvm till ett sammanlagt marknadsvärde om cirka 16 miljarder kronor.

I våra fastigheter bedrivs samhällsservice inom områden som rättsväsende, utbildning, vård och omsorg samt myndigheter. Det är företrädesvis stat, kommun och region som är hyresgäster och utförare.

Fastighetsbeståndet är fördelat över hela Sverige. Stenvalvets ägare är långsiktiga institutionella ...

Läs mer om Fastighets AB Stenvalvet på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige