Image
Bild: Bjurfors

Nordea ser nu större boprisfall

Bostäder De svenska hushållen anpassar sig till stigande utgifter och räntorna har ännu inte klättrat klart, vilket gör att Nordea justerar ned sin prognos för bopriserna. De väntas nu falla med 15 procent från topp till botten, det skriver en av bankens analytiker i en kommentar.
Publicerad den 29 Augusti 2022

Gustav Helgesson, analytiker på Nordea, konstaterar att den ovanligt snabba omläggningen av den globala penningpolitiken, med kraftigt stigande räntor som följd, redan har fått stora konsekvenser för svensk bostadsmarknad.

Omsättningen har bromsat in samtidigt som utbudet har skjutit i höjden. Bostadspriserna toppade i mars och har sedan dess fallit med 6 procent i riket. Stockholm leder nedgången med prisfall mellan 8 till 9 procent. Hushållen pressas från flera håll och Nordeas bedömning är att priserna fortsätter att falla i höst, det rapporterar Nyhetsbyrån Direkt.

– Vi ser därför skäl till att revidera ned vår prognos för bostadspriserna. Mätt från toppen i mars 2022 faller bostadspriserna med 15 procent till mitten av 2023, jämfört med vår tidigare prognos om -10 procent. Nedgången väntas sakta in något i närtid men tar ny fart i samband med att Riksbanken höjer styrräntan i september och november, skriver Nordeas analytiker.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Combify revolutionerar stadsutvecklingens största problem och får medalj av Konungen

Bygg/Arkitektur Kungens medalj och stora investerare. Combify har tagit sig an kanske ett av byggbranschens största problem – informationen. Särskilt den om tidiga detaljplaner, berättar en av medgrundarna. I Combifys plattform man hitta allt från detaljplaner, markanvisningar, planprocesser och fastighetsdetaljer. Att lösa problem och berätta berättelsen om staden är grunden i den framgång som Rim Alexandra Halfya och Alaa Alshawa gjort med deras plattform.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige