Image
Tomas Carlsson.
Tomas Carlsson. Bild: Joakim Kröger/NCC

NCC:s arbete mot målet om klimatneutralitet fortsätter

Bolag NCC:s hållbarhetsredovisning som nu är publicerad, visar att NCC har minskat sina klimatutsläpp med 41 procent jämfört med basåret 2015. Målet är att minska de egna utsläppen med 60 procent till 2030 för att kunna nå klimatneutralitet 2045. NCC stärker också arbetet med att minska utsläppen i värdekedjan och redovisar i år utsläpp från de viktigaste kategorierna.
Publicerad den 15 Mars 2022

– Vi arbetar aktivt med att kartlägga och minska vårt klimatavtryck i alla delar av verksamheten. Tillgång till ständigt bättre data gör oss mer träffsäkra och ger oss möjlighet att bidra till våra kunder med expertis, så att vi tillsammans kan fatta rätt beslut och bidra till ökad klimatanpassning, säger Tomas Carlsson, vd och koncernchef, NCC.

NCC ska minska utsläppen från sin egen verksamhet med 60 procent till år 2030 jämfört med 2015, mätt som ton koldioxidekvivalenter per MSEK i omsättning (utsläppsintensitet). 2021 uppgick utsläppsintensiteten till 3,5 CO2e ton/MSEK, vilket motsvarar en minskning på 41 (42) procent jämfört med 2015.

Koldioxidutsläppen relaterade till inköpt el, fjärrvärme och fjärrkyla har minskat jämfört med 2020. Detta beror till största delen på energieffektiviseringar samt på en ökad användning av el från förnybara källor. Koldioxidutsläppen relaterade till bränslen har dock ökat något till följd av en ökning i den totala mängden inköpta bränslen.

NCC arbetar också för att reducera koldioxidutsläppen i värdekedjan. NCC:s delmål är en 50-procentig minskning av CO2e inom de fyra områden där klimatpåverkan är störst: betong, stål, asfalt och transporter mätt som kg CO2e per köpt volym till 2030.

NCC har arbetat med att förbättra datatillgången i dessa kategorier för att kunna kartlägga klimatutsläppen bättre och identifiera de processer och åtgärder som krävs för att nå de uppsatta målen. I ett första skede redovisas utsläpp från färsk betong, armeringsstål och internt köpt asfalt.

Arbetet fortgår med att kartlägga och mäta utsläppen för transporter. NCC:s ambition är att inkludera fler produkter inom dessa kategorier, såväl som fler kategorier, för att successivt täcka en ännu större andel av koncernens utsläpp i värdekedjan.

Uppdaterat hållbarhetsramverk
NCC har uppdaterat koncernens hållbarhetsramverk utifrån NCC:s strategiska inriktning och syfte, för att bättre åskådliggöra sina hållbarhetsprioriteringar. Ramverket är indelat i åtta fokusområden: Data och expertkunskap, Naturresurser och biologisk mångfald, Material och cirkularitet, Klimat och energi, Hälsa och säkerhet, Medarbetare och team, Etik och compliance samt Ekonomiskt resultat. Koncernens värderingar och önskade beteenden, Star behaviors, utgör också en grund i arbetet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Kicki Björklund: "Vi borde inte prata om utsatta – utan eftersatta – områden"

Bygg/Arkitektur Som tidigare vd för Bostadsbolaget är Kicki Björklund engagerad i hur bostadsområden ska kunna utvecklas och göras tryggare. Engagemanget mattas heller inte av – trots att hon numera är pensionär. Det Kicki Björklund framför allt saknar i branschen är långsiktighet. – Fastigheter är en viktig del i alla människors liv och samtidigt en stor investeringsbransch. Det går liksom inte riktigt ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige