Image

NCC först ut i Sabosatsning

Bygg/Arkitektur Mitthem i Sundsvall ger NCC en byggorder om 37 lägenheter. Ordern innebär startskottet i Sabos ramavtal gällande så kallade Kombohus som beräknas ge 5 000 nya hyreslägenheter i hela landet de kommande fyra åren.
Publicerad den 7 Oktober 2013
Mitthem ger NCC byggorder om ett punkthus med 37 lägenheter i Sundsvall. Bild: NCC
Mitthem ger NCC byggorder om ett punkthus med 37 lägenheter i Sundsvall.

– Vi är glada att tillsammans med Mitthem få utgöra startskottet för de många och efterlängtade hyresrätter som kommer att produceras i Sverige de kommande åren. I Sundsvall blir det ett åttavåningars punkthus enligt NCC Folkboende som är vårt vinnande bidrag i Sabos tävling, säger Kalle Holmlund, affärschef på NCC Construction, region Norrland.

I tävlingen har Sabo handlat upp punkthus i 5-8 våningar för sina medlemmar. NCC var ett av tre bolag som vann Sabos ramavtal som löper fyra år fram i tiden. Det finns intresseanmälningar till Sabo från över 70 allmännyttiga kommunal bostadsbolag att bygga 5 000 bostäder inom Sabos Kombohus Plus , med ett beräknat ordervärde på sex miljarder.

– Det är brist på hyreslägenheter i Sundsvall och ett stort antal sökande till varje ledigt kontrakt. Att vi nu kan investera i fler lägenheter tack vare Sabos ramavtal med NCC Folkboende är positivt för Sundsvall och för tillväxten och utvecklingen av staden, säger Mitthems vd Marie Selin.

Många av Sveriges allmännyttiga bostadsföretag vill bygga fler bostäder, men största hindret är ofta de höga produktionskostnaderna. Deras intresseorganisation SABO utvecklade Kombohus för att underlätta för medlemmarna att upphandla flerbostadshus med hög kvalitet till lägre pris.

– Ramavtalet med Kombohus Plus är nästa steg med större och högre punkthus. Genom att erbjuda byggbolagen större volymer kan vi pressa priserna. Vi räknar med en produktionskostnad på totalt 20-23 000 kronor kvadratmeter boarea, inklusive moms, säger Sabos vd Kurt Eliasson.

NCC Folkboende uppfyller Sabo Kombohus Plus krav på låg produktionskostnad, smart planering med effektivt bostadsyta. Varje plan rymmer fem lägenheter. Ett högt hus kräver också mindre tomt vilket sänker markkostnaden. Husen har även kort byggtid och en låg energiåtgång.

Om allt går enligt plan kan NCC:s arbete med Skönsmohuset starta i december 2013 och beräknas vara klart i februari 2015.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Största försäljningarna i offentlig sektor

Lista Under nuvarande mandatperiod har offentlig sektor sålt fastigheter för cirka 48 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt fem procent av den totala transaktionsvolymen. Här presenterar Fastighetssverige en lista på de 15 största affärerna som gjorts under 2021 och hittills under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige