Image

NCC får uppdrag av Diligentia

BYGG NCC bygger om galleria Gyllen i Linköping till fristående butiker med egna entréer. Gallerian byggs bort och får en helt ny planlösning med tolv fristående butiker varav sex är helt nya. Arbetet genomgörs i ett så kallat partneringsamarbete. Uppdragsgivare är Diligentia och ordern är värd cirka 32 miljoner kronor.
Publicerad den 5 Mars 2009

Galleria Gyllen, som byggdes på 60-talet, rustas upp och moderniseras invändigt för att tillgodose nya behov. De 5 000 kvadratmeterna får en helt ny planlösning, galleriagången försvinner och all teknik byts ut, bland annat för att minimera energiförbrukningen.

– Vi installerar effektiva system som återvinner värmen i huset. Vi gör även andra åtgärder så att den ombyggda fastigheten ska kunna klassas som GreenBuilding; byggnader som drar minimalt med energi och ger mindre miljöpåverkan, säger affärschef Stefan Fredriksson, NCC region Syd.

Huset kommer fortfarande att heta Gyllen men de fristående butikerna får egna entréer. Butikerna blir också större till ytan och därför ett par färre än tidigare. Sex butikslokaler får helt nya hyresgäster, som till exempel Lagerhaus, Kjell & Company, Axelssons och Team Sportia.

– De små citygalleriorna har spelat ut sin roll. Nu erbjuder vi istället kunderna större och helt nya aktörer som inte funnits i Linköping tidigare. Dessutom ökar vi bredden på utbudet i butikerna så att vi kan tillgodose fler intressen, säger Mats Nilsson, projektansvarig på Diligentia.

NCC och Diligentia samarbetar i så kallad partnering. Det är en strukturerad samarbetsform där byggherren, konsulterna och entreprenörerna gemensamt löser en bygguppgift. Metoden baseras på ett öppet och förtroendefullt samarbete där allas yrkeskunskaper kompletterar varandra genom projektets alla skeden.

De butiker som blir kvar i Gyllen flyttar till tillfälliga lokaler i huset under ombygganden. Bygget har startat och beräknas vara klart i oktober 2009. Cirka 15 NCC-anställda sysselsätts.


- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige