Image
Sofia Hansdotter, expert på Sveriges Allmännytta
Sofia Hansdotter, expert på Sveriges Allmännytta Bild: Helene Ahlberg

Nästan hälften av allmännyttan stoppar byggstarter

Bygg/Arkitektur En stor del av de allmännyttiga bostadsföretagen har redan nu ändrat sina byggplaner och kommer att bygga färre bostäder nästa år. Det visar en ny enkät som Sveriges Allmännytta gjort bland sina medlemmar.
Publicerad den 16 December 2022

Av de 160 företag som svarat uppger 44 procent att de ändrat antalet planerade byggstarter 2023 till följd av ökade byggkostnader. Många byggprojekt drabbas nu av extraordinära kostnader.
Många bostadsföretag har det senaste året fått aviseringar om höjda priser även i byggen med avtalade fasta priser, med hänvisning till en entreprenadjuridisk klausul om onormala kostnadsökningar som inte använts sedan 1970-talet. Detta har lett till stor osäkerhet om vad den slutliga kostnaden för byggprojekt kommer att bli.

– Det finns inga tydliga riktlinjer i vad som utgör vad som egentligen är en väsentlig prisjustering. Osäkerheten gör att det blir stopp i många byggprojekt innan man ens har börjat, säger Sofia Hansdotter, expert på Sveriges allmännytta.

Bakgrunden är att coronapandemin och kriget i Ukraina medförde byggbranschens spelregler och affärsmodeller mer eller mindre sattes helt ur spel när priset på byggmaterial ökade lavinartat och dessutom ändrades så gott som dagligen.

Det har gjort att redan höga byggpriser drivs uppåt i ännu mer.

– När en bostad ökar okontrollerat i pris vid byggnation måste vi säga stopp.Det är flera aktörer som måste göra om och göra rätt, både bransch, kommuner och regering och riksdag. Vi måste få bättre förutsättningar för att kunna fortsätta bygga fler bostäder, menar Sofia Hansdotter. För vem kommer våga bygga till ett osäkert slutpris? avslutar hon.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige