Image
Erik Selin, vd för Balder.
Erik Selin, vd för Balder. Bild: Balder

Moody's kan nedgradera Balder

Bolag Kreditvärderingsjätten Moody's har satt sitt kreditbetyg för Balder under utredning för en nedgradering. Utsikterna är således under granskning, istället för stabila, enligt ett pressmeddelande.
Publicerad den 19 Oktober 2022

Det långsiktiga betyget är Baa3. Beslutet speglar att Balder har mycket finansiering som går till förfall. Totalt 25 procent av skulderna förfaller under nästa år och under 2024, enligt Moody's, något som rapporteras av nyhetsbyrån Finwire.

Moody's skriver också att refinansieringsrisken har ökat i Europa vad gäller fastigheter och obligationsmarknaden är i stort inte attraktiv och aktörer som Balder väntas enligt kreditvärderingsbolaget gå över till säkerställd bankfinansiering.

Även om bankfinansiering är ett bättre val med lägre kostnader jämfört med obligationsmarknaden så skyddar det inte företaget från högre räntor.

Balders skuldsättning är också hög jämfört med vad bolag som har Baa3 innehar. Fastighetsbolaget har också jämfört med flera konkurrenter svårare att hantera nedgångar i fastighetsvärden, vilket Moody's bedömer som oundvikligt givet marknaden.

Operativt väntas samtidigt Balder fortsätta att utvecklas bra. Inflationsjusteringarna av hyrorna är positivt men räcker inte för att kompensera för pressen om lägre värden på fastigheterna givet det högre ränteläget.

Likviditeten är dock god, enligt Moody's. Kreditvärderingsjätten beklagar dock Balders styrning som man menar innebär en negativ risk. Företaget har ett korsägande som gör organisationen mer komplex.

- Redaktionen
red@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige