Image

MKB och Riksbyggen samarbetar i arkitekttävling

Arkitektur Riksbyggen och MKB samarbetar i Europan 11, en av världens största arkitekttävlingar. Tävlingen rör området Holma i Malmö.
Publicerad den 1 Mars 2011

En internationell tävling är ett sätt att få fler innovativa förslag från unga arkitekter och en möjlighet för de båda byggherrarna att bygga fastigheter som ligger i framkanten av utvecklingen inom arkitektur. Tävlingen kommer ge stort medialt fokus på Holma, vilket är viktigt när nya Hyllie och resten av staden ska växa ihop.

– Holma är unikt utifrån social hållbarhet – det var här självförvaltningen föddes på 1990-talet. Vi vill vitalisera Holma genom att dels bygga nytt, både hyresrätter, bostadsrätter och lokaler för verksamhet, dels skapa mötesplatser, säger Pål Svensson, fastighetschef MKB.

Riksbyggen och MKB ser båda positivt på samarbetet. Det finns redan ett gemensamt samverksansavtal om exploatering av östra Holma och nu har man lämnat in ett gemensamt tävlingsuppdrag. Det finns en gemensam styrgrupp och övriga projektdeltagare kommer från båda byggherrarna.

– Vi har gemensamt intresse i Holma när nya Hyllie och resten av staden ska växa ihop. Vi vill stärka grannskapet, det vill säga få olika områden – Holma, villakvarteren och nya Hyllie – att växa ihop. Med två så långsiktiga byggherrar som MKB och Riksbyggen kommer denna stadsutveckling lyckas med mycket, säger Håkan Samuelsson, regionchef på Riksbyggen.

Holma ligger längs Pildammsstråket som förbinder nya Hyllie med resten av staden.

Vinnaren offentliggörs den 15 december 2011.

FAKTA: Europan 11 är en är världens största arkitekttävlingar. 2 000 unga arkitekter, 69 tävlingstomter och 19 länder ingår i tävlingen. Resultatet kan bli upp till 1 300 nya bostäder, både hyresrätter och bostadsrätter, i området Holma.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige