Image

MKB köper fängelse – ska skapa 250 bostäder

Transaktioner MKB Fastighets AB köper Malmö Centralfängelse av Specialfastigheter för att där skapa cirka 250 bostäder.
Publicerad den 12 Juli 2017
Terje Johansson. Bild: MKB
Terje Johansson. Åsa Hedenberg. Bild: Specialfastigheter
Åsa Hedenberg.

MKB har under en längre tid sökt exploateringsmöjligheter i östra Malmö. Nu har MKB köpt fastigheten Malmö Centralfängelset 1 i Kirseberg.

– Det är roligt att statlig mark kan användas till bostäder, det är en utveckling som vi gärna ser en fortsättning på. Förvärvet av Centralfängelset 1 stärker vår position i stadsdelen. Läget är intressant eftersom det ligger längs ett stråk för kollektivtrafik och nära både Värnhem och Östervärn, säger Terje Johansson, vd på MKB Fastighets AB.

Enligt gällande detaljplan utgör fastigheten kvartersmark utan särskilda byggnadsbestämmelser. För att bygga bostäder krävs en detaljplaneändring.
Gjorda volymstudier visar på nya möjliga byggrätter om över 20 000 kvadratmeter BTA (bruttoarea) bostäder, omkring 250 lägenheter. Därtill kommer drygt 6 000 kvadratmeter BTA (bruttoarea) i den gamla fängelsebyggnaden.

– Specialfastigheter har en tydlig inriktning – säkerhetsfastigheter. Då Kriminalvården sedan årsskiftet har lämnat anstalten i Kirseberg, Malmö Centralfängelse, och fastigheten ger stora möjligheter till att utveckla bostäder så har vi valt att sälja den till MKB som är en stor bostadsutvecklare i Malmö, säger Specialfastigheters vd Åsa Hedenberg.

NAI Svefa var säljarens rådgivare i affären.

Relaterade artiklar

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Erik Selin om SBB:s bud på Hemfosa – och sitt snabba aktieklipp

Bolag Under oktober månad köpte Erik Selin 480 000 aktier i Hemfosa, till ett värde av cirka 50 miljoner kronor. För Fastighetssverige berättar branschprofilen hur han ser på sitt snabba klipp – och SBB:s bud på Hemfosa.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY