Image
Scandinavium.
Scandinavium. Bild: Jorma Valkonen

Miljöpartiet vill renovera Scandinavium

Bygg/Arkitektur Miljöpartiet föreslår i ett yrkande till kommunstyrelsens möte nästa vecka att Scandinavium ska genomgå en rejäl upprustning. Stadens evenemangsbolag Got Event har utrett framtiden för stadens arenor och ger två förslag för Scandinavium, antingen riva och bygga nytt eller uppgradera arenan.
Publicerad den 23 Januari 2021

Uppgraderingen av Scandinavium innebär bland annat cirka 3 000 fler platser, större ytor för loger och lounger, fler restauranger och att taket på Scandinavium höjs och förstärks. Taket behöver höjas och förstärkas för att klara av att bära ljus och bild vid konserter och är en nödvändighet för att arenan ska kunna ta emot stora internationella artister.

I en utredning från 2011 beräknas kostnaden för en uppgradering uppgå till knappt en miljard kronor, att bygga en helt ny arena uppskattas enligt en utredning från 2017 kosta ca 2,3 till 2,8 miljarder kronor exklusive markvärdet.
– Vi får hela behovet till halva priset. Med en uppgraderad arena får vi samma kapacitet som i en helt ny. En stad av Göteborgs storlek behöver givetvis ha en arena för idrott och kultur. Men vi är inte beredda att lägga hur mycket pengar som helst på en ny arena när det är möjligt att renovera den vi redan har, säger Karin Pleijel (MP), kommunalråd i opposition.

Att bygga en helt ny arena beräknas ta 10-13 år, att istället uppgradera Scandinavium beräknas ta cirka sex år varav två till tre år för själva byggnationen. Scandinavium kommer gå att använda även under ombyggnationen.
– En stor bonus med att uppgradera Scandinavium istället för att bygga nytt är att det går betydligt snabbare, säger Karin Pleijel.

Grundkonstruktionen i Scandinavium bedöms vara i gott skick och skulle klara av en uppgradering. Att uppgradera en befintlig arena innebär också en betydligt mindre miljöbelastning än att riva och bygga nytt
– Vi behöver göra oss av med slit-och släng-mentaliteten. Det är betydligt mer miljövänligt att vårda och renovera de anläggningar vi redan har än att ständigt riva och bygga nytt, säger Karin Pleijel.

- Andreas Lithander
andreas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Så blir Alecta Fastigheter storsatsning i Göteborg: "Dubbla beståndet inom fem till sju år"

Bolag Alecta Fastigheter gör en storsatsning på Göteborg. För att leda utvecklingen där hämtas Patrick Bernvid in som chef. För Fastighetssverige berättar han vad som lockade med att ansluta till Alecta Fastigheter, om bolagets ambitiösa planer för Göteborg och hur hans gamla fotbollskarriär hjälpt honom i fastighetsbranschen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY