Image
Mark- och exploateringsavtal för Masthuggskajen undertecknat.
Mark- och exploateringsavtal för Masthuggskajen undertecknat. Bild: Kanozi Arkitekter

Mark- och exploateringsavtal för Masthuggskajen undertecknat

Bygg/Arkitektur Nu möjliggörs en helt ny stadsdel som fullt utbyggd kommer att omfatta 1 300 nya bostäder och 5 000 – 6 000 nya arbetsplatser då konsortiemedlemmarna för utvecklingen av nya Masthuggskajen i Göteborg undertecknat ett mark- och exploateringsavtal. – Det kommer bli en stadsdel full av kontraster. Framförallt utmärkande för konsortiets arbete med den här detaljplanen är att kulturen har varit ett bärande och tydligt uttalat element och att Masthuggskajen har varit ett pilotprojekt för hållbar stadsutveckling, det gör området unikt och väldigt spännande, säger stadsutvecklingschef Rune Arnesen, Älvstranden Utveckling.
Publicerad den 11 Februari 2019

Masthuggskajen ingår i detaljplanen för Järnvågsgatan som är den första stora detaljplanen i Nordens största stadsutvecklingsprojekt Älvstaden. Området ska utvecklas med nya bostäder, arbetsplatser och mötesplatser för kultur och nöje. Innehållet i Masthuggskajen är 1 300 nya bostäder och 5 000 – 6 000 nya arbetsplatser och en total yta av 320 000 kvadratmeter BTA varav hälften bostäder och hälften kontor. Av bostäderna kommer det att byggas både hyresrätter och bostadsrätter. Med utvecklingen av Masthuggskajen binds intilliggande områden samman och stärker kopplingarna mot bland annat Järntorget, Långgatorna, Masthugget och över älven till Lindholmen.
De fem byggaktörer som har undertecknat avtal är Elof Hansson Fastigheter, som med Global Business Gate ger internationellt inriktade företag och organisationer en spännande kontors- och mötesplats, Stena Fastigheter som utvecklar bostäder, lokaler och flera olika mötesplatser, bland annat ett visitor center för Ostindiefararen Götheborg. Balder Fastigheter fokuserar på det nya hotellet Hotell Draken tillsammans med Folkets Hus och NCC på moderna arbetsplatser, medan Riksbyggen tar hand om flertalet av bostadsprojekten.
– Det här är verkligen en milstolpe för hela staden och resultatet av ett fokuserat arbete. Vi är väldigt glada över att vi går in i en genomförandefas för att förverkliga Masthuggskajen. Byggstart planeras till i vår och området väntas stå färdigt om cirka tio år, säger Lena Andersson, vd för Älvstranden Utveckling.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Elof Hansson Fastigheter AB på Branschguiden

Elof Hansson Fastigheter är ett ungt fastighetsbolag i Göteborg, som bygger vidare på 120 års tradition av att se och ta vara på affärsmöjligheter. Vi investerar i, utvecklar, äger och förvaltar, i huvudsak kommersiella fastigheter samt investerar i nya projekt.

Ett av våra utvecklingsprojekt är Masthuggskajen i Göteborg där vi tillsammans med andra aktörer skapar vi en ny urban miljö med bostäder, kontor och Global Business Gate. Global Business Gate ska bli ett centrum för internationella affärer och stärka Göteborg som internationell handelsstad. Läs gärna mer om Gl...

Läs mer om Elof Hansson Fastigheter AB på Branschguiden

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige