Image

Magnolia: Starkt avslut, bibehållen utdelning

Bolag Magnolia Bostad avslutar 2017 med sitt hittills starkaste kvartal - nettoomsättning på 718 miljoner kronor och ett rörelseresultat om 230 miljoner kronor. Utdelningen blir oförändrad, 1,75 kronor per aktie.
Publicerad den 22 Februari 2018
Fredrik Lidjan. Bild: Magnolia Bostad
Fredrik Lidjan.

Q4-siffrorna:
• Nettoomsättningen uppgick till 718 mkr (124).
• Rörelseresultatet uppgick till 230 mkr (41).
• Periodens resultat uppgick till 198 mkr (14). Resultat per aktie, efter avdrag för minoritetens andelar, uppgick till 4,26 kr per aktie (0,26).
• Magnolia Bostad har under perioden avtalat om förvärv av 1 676 bedömda byggrätter (4 870) och antalet sålda boenden under perioden uppgick till 1 223 (0).
• Styrelsen föreslår en utdelning om 1,75 kr per aktie (1,75).

2017-siffrorna:
• Nettoomsättningen ökade till 1 772 mkr (1 010).
• Rörelseresultatet uppgick till 375 mkr (355).
• Periodens resultat uppgick till 267 mkr (265). Resultat per aktie, efter avdrag för minoritetens andelar, uppgick till 5,16 kr per aktie (5,87).
• Det egna kapitalet uppgick till 1 171 mkr (998).
• Eget kapital per aktie, efter avdrag för minoritetens andelar, uppgick till 26,20 kr per aktie (22,79).
• Magnolia Bostad har under perioden avtalat om förvärv av cirka 7 501 bedömda byggrätter (9 190) och antalet sålda boenden under perioden uppgick till 2 227 (2 124).

Vd Fredrik Lidjan:
- Magnolia Bostad avslutar 2017 med sitt starkaste kvartal någonsin. Glädjande är även att vi under det fjärde kvartalet genomfört våra första affärer inom Hotell och Vårdboenden.

- Magnolia Bostad är mer än en bostadsutvecklare. Vi är en samhällsbyggare, en partner som hjälper landets kommuner att planera och förverkliga nya bostadsområden med blandade upplåtelseformer och tillhörande service. Även om utveckling av bostäder, främst hyresrätter, är stommen i vår verksamhet är utveckling av hotell och vårdboenden nya viktiga kuggar i vårt erbjudande. Dessa verksamheter utgör ett viktigt komplement till bostadsutveckling och bidrar till en ökad lönsamhet och förbättrad riskspridning. Därför är det extra glädjande att vi i december kunnat genomföra våra första affärer inom såväl hotell- som vårdboendeområdena. Vi sålde två hotellprojekt om totalt cirka 500 rum till Alecta, ett i Halmstad och ett i Lund. Vi ser framför oss att vi även fortsättningsvis kommer att kunna genomföra ett eller två hotellprojekt per år. Vad gäller vårdfastigheter avyttrade vi projektet Terra Nova utanför Visby. Inom vårdboenden märker vi idag ett ännu större behov och en starkare marknad än vi tidigare förutspått. Vi ser att vi långsiktigt troligen kommer att kunna leverera fler än de två till fyra vårdboenden vi tidigare planerade att utveckla per år.

- Magnolia Bostad avslutar 2017 med sitt starkaste kvartal någonsin. Bakom det goda resultatet ligger dels försäljningarna av projektet Hyllie i Malmö och projektet Fyren etapp två i Nynäshamn samt de ovan nämnda försäljningarna. Bolaget har under kvartalet tilldelats ytterligare sex markanvisningar – fyra i Stockholmsområdet avseende produktion av bostäder, ett avseende ett vårdboende i Motala och ett avseende ett trygghetsboende i Ystad. Värt att notera är även att Magnolia Bostad under perioden tecknat ett samarbetsavtal med den norskägda byggentreprenören Consto AB till ett kontraktsvärde om cirka två miljarder kronor. Avtalet omfattar tio kommande projekt och cirka 2 000 bostäder som bolaget planeras producera åt Magnolia Bostad.

- I projekt som avser hyresrätter, hotell och vårdboenden ser vi ett fortsatt stort intresse och en stark marknad. Höstens oro för svenska bostadsutvecklare har trots detta i viss mån påverkat Magnolia Bostad – vi noterade under perioden en minskning av intresset för våra bostadsrättsprojekt och en dämpning på finansmarknaden. Vi ser dock en något ökad efterfrågan på bostadsrätter och en ljusning på finansmarknaderna under inledningen av 2018.

- Jag ser positivt på framtiden, vi har under det gångna året sett en gynnsam utveckling av vår projektportfölj som vi tror kommer att resultera i en högre lönsamhet per projekt och större riskspridning i verksamheten. Jag vill tacka våra medarbetare och samarbetspartners för ett framgångsrikt 2017.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige