Image

Lennebo: ”Småduttande räcker inte”

Bygg/Arkitektur Fastighetsägarna menar att fokus när det gäller bostadspolitiken bör ligga på övergripande strukturreformer och inte på diskussioner kring områden man redan är överens om.
Publicerad den 13 Januari 2016
Reinhold Lennebo. Bild: Fastighetsägarna
Reinhold Lennebo.

Fastighetsägarna välkomnar regeringens inbjudan till blocköverskridande samtal om bostadsmarknaden

Men fokus för de blockövergripande samtalen ska enligt regeringen ligga på förenklingar av byggreglerna, extra resurser för att utbilda personal till byggbranschen och investeringsstöd för nyproduktion av hyreslägenheter.

– Det är bra att regeringen genom blocköverskridande överenskommelser vill möjliggöra förbättringar av bostadsmarknaden som håller långsiktigt. Men det regeringen ger uttryck för i debattartikeln antyder att den anser att bostadsmarknaden fungerar ganska bra och att det endast krävs mindre justeringar för att komma tillrätta med problemen. Strukturproblemen på bostadsmarknaden är emellertid betydande och går långt tillbaka. Småduttande räcker inte utan det krävs övergripande reformer, säger Reinhold Lennebo, vd för Fastighetsägarna Sverige.

Det illa fungerande hyressättningssystemet har av såväl Boverket som EU-kommissionen, IMF, OECD och Världsbanken pekats ut som orsaken till betydande samhällsekonomiska problem. Det byggs inte tillräckligt många nya hyreslägenheter och befintliga bostäder utnyttjas inte effektivt.

– Framtida investeringar förutsätter en bostadsmarknad som fungerar och regeringens låsning vid att dagens system på hyresmarknaden ska bevaras förlänger därför problemen. Flera reformsteg mot en bättre fungerande hyressättning kan tas utan att äventyra konsumentskydd och trygghet för boende. Även detta måste diskuteras i de blocköverskridande samtalen, säger Reinhold Lennebo.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige