Image

Leif Garph i ny vd-roll

KARRIÄR Leif Garph blir från 1 maj 2009 vd för Sparbössan Fastigheter AB, ett företag som ägs av familjerna Douglas och Nordström. - Ett spännande uppdrag. Bolaget har mycket erfarenhet och kompetens, säger Leif Garph till Fastighetssverige.
Publicerad den 19 December 2008

Sparbössan Fastigheter har sin verksamhet koncentrerad till Stockholmsområdet med inriktning på att utveckla och förvalta högkvalitativa kommersiella fastigheter. Den senaste investeringen var fastigheten Lydmar Hotel, Blasieholmen, Stockholm.

Sparbössan Fastigheter ägs av familjerna Douglas och Nordström som startade bolaget 2002. Bolaget planerar att förvärva fastigheter för i storleksordningen två till tre miljarder kronor under de närmaste åren.

- Bolaget har i dag ett bestånd på under en halv miljard kronor. De har jobbat med lite av varje, men egentligen saknat en egentlig organisation, ägarna har ju haft en del andra projekt att tänka på. Så ett av mina uppdrag blir att bygga upp en organisation, säger Leif Garph, som varit vice vd på Vasakronan och chef för region Stockholm.

Eric Douglas och Johan Nordström kommenterar:
- De båda ägarfamiljerna har en lång erfarenhet från fastighetsutveckling och fastighetsförvaltning och var tidigare bland annat huvudägare i Humlegården Fastigheter AB. Sparbössans verksamhet har hittills haft en begränsad omfattning, men vi bedömer nu marknadsläget som intressant för en expansion. Leif Garph, med sin långa erfarenhet från fastighetsbranschen, blir en viktig kraft för att leda denna utveckling.

Leif Garph har varit på Vasakronan i sju år.

Hur känns det att lämna Vasakronan?
- Det är alltid dubbla känslor inför ett avslut. Men ett avslut är alltid början på något nytt. Och som någon påminde mig om häromdagen; jag är 53 år och har en högkonjunktur kvar innan det är dags för mig att dra mig tillbaka. Och det gäller att vara på köpsidan framöver, det är ett gyllene läge.

Tror du att botten är nådd?
- Nej, det tror jag inte. Alla säger att den är nådd om tre kvartal, så det enda man kan vara säker på är väl att det inte blir om tre kvartal, för sådana analyser brukar alltid vara fel. Nej, det kan hålla på längre. Och på hyresmarknaden har vi inte ens sett början på nedgången, många företag har klarat sig bra hittills men kommer att få problem framöver.

En del kommer att tro att du lämnar för att du inte får plats i den nya Vasakronan-organisationen?
- Haha, det kan de få tro om de vill. Nej, men jag kan ju säga att den nya organisationen skiljer sig en del från det arbetssätt som vi tyckte det var roligt att arbeta med. Framtiden får väl utvisa vad som var bäst.

Du påbörjar din nya tjänst 1 maj nästa år. Vad ska du göra fram till dess?
- Jag ska stå till förfogande för Vasakronan. Jag kan och ska inte jobba med något annat innan dess. Men det kommer nog att bli en del ledighet... Och det kan vara skönt att vara ledig någon gång i livet.

Leif Garph har tidigare bland annat varit affärsområdeschef på Skandia Fastighet och vd för Korbe Förvaltnings AB. Han är civilingenjör och har en ekonomisk akademisk utbildning.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige