Image
Per Berggren eller Rutger Arnhult. Vem av dessa profiler blir Castellums nya ordförande?
Per Berggren eller Rutger Arnhult. Vem av dessa profiler blir Castellums nya ordförande? Bild: White/Klövern

Lannebo på valberedningens linje i Castellum – men vill se Berggren som ordförande

Bolag Lannebo avser att rösta för valberedningens förslag till styrelse i fastighetsbolaget Castellum. Lannebo röstar dock för att Per Berggren utses till styrelseordförande. – För att säkerställa att styrelsearbetet i Castellum kan drivas så effektivt som möjligt anser vi det vara lämpligt med en styrelseordförande som är oberoende av större aktieägare, säger Mats Gustafsson, förvaltare och ägaransvarig på Lannebo.
Publicerad den 17 Mars 2021

Styrelsefrågan i Castellum har rört upp känslorna. Två olika förslag har presenterats. Ett från valberedningen och ett från Vincent Fokke, representant för Stichting Pensioenfonds ABP, och Charlotte Strömberg.
– Det är en ytterst beklaglig situation att valberedningen inte har kunnat enas om ett gemensamt styrelseförslag. Vi har tillsammans med andra institutionella ägare lagt tid och kraft för att hitta ett alternativt förslag men det har tyvärr inte vunnit gehör hos valberedningen, säger Mats Gustafsson, förvaltare och ägaransvarig på Lannebo.

Det som splittrat valberedning har varit störste ägaren Rutger Arnhults vara eller inte vara i styrelsen.
– Lannebo har en stark tilltro till ägarledda företag. Vår erfarenhet är att det är positivt för bolag när en enskild ägare som satsat eget kapital kan bidra med sin drivkraft och branschkunskap i styrelsearbetet. Rutger Arnhult besitter en djup kunskap inom fastighetsmarknaden och har investerat ett stort kapital i Castellum, säger Mats Gustafsson.

Lannebo avser därför att vid årsstämman rösta i enlighet med valberedningens förslag till styrelse. Det innebär omval av Per Berggren, Christina Karlsson Kazeem, Zdravko Markovski och Joacim Sjöberg, samt nyval av Rutger Arnhult, Anna Kinberg Batra och Anna-Karin Celsing.
– Vi är av uppfattningen att de föreslagna styrelseledamöterna bildar en stark, kompetent och erfaren styrelse som kommer arbeta för ett långsiktigt hållbart värdeskapande för Castellums samtliga aktieägare, säger Mats Gustafsson.

Lannebo delar valberedningens uppfattning att de föreslagna styrelseledamöterna är oberoende till Castellum och dess bolagsledning samt större aktieägare, med undantag för Rutger Arnhult som inte är oberoende i förhållande till Castellums större aktieägare. Mot bakgrund av Rutger Arnhults övriga intressen i fastighetssektorn har Rutger Arnhult meddelat att han kommer avgå som verkställande direktör i Klövern samt avgå som styrelseledamot i Corem Property Group.
– Vi har stort förtroende för att ledamöterna kommer att agera i bolagets intresse, samt att de kan hantera eventuella intressekonflikter i enlighet med gällande regelverk. Fastighetssektorn är dock transaktionsintensiv och vi konstaterar att Rutger Arnhult har ägarintressen i ett flertal olika fastighetsbolag. För att säkerställa att styrelsearbetet i Castellum kan drivas så effektivt som möjligt anser vi det vara lämpligt med en styrelseordförande som är oberoende av större aktieägare, säger Mats Gustafsson.

Lannebo kommer därför avvika från valberedningens förslag och rösta på nyval av Per Berggren som styrelsens ordförande. Lannebo äger 2,0 procent av aktierna och rösterna i Castellum.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige