Image

Lägre resultat för NCC i första kvartalet

Bolag NCC:s resultat för det första kvartalet, som säsongsmässigt är svagt, kommer i år att bli lägre än motsvarande period föregående år. Det framkommer i koncernchef Olle Ehrléns anförande på årsstämman i dag.
Publicerad den 13 April 2011
Bild: NCC

Försämringen beror bland annat på den svaga konjunkturen 2009 då få utvecklingsprojekt startades och då det var hård priskonkurrens på anbuden.

- Byggbranschen ligger sent i konjunkturen och vår orderstock innehåller fortfarande en hel del jobb som är tagna under pressade tider. En uppåtgående konjunktur gör att vi upplever kostnadstryck på flera marknader och produkter. Nu fick det begränsade effekter under 2010 – men vi ser att det påverkat marginalerna i inledningen av 2011, framför allt för NCC Construction Sweden, säger Olle Ehrlén.

- Detta i kombination med ytterligare en sträng vinter med mycket snö, som genererar ökade kostnader för produktionen, samt få överlämnade utvecklingsprojekt som bidrar till resultatet, gör att vi har haft en tuff start 2011. Under 2010 ökade dock NCC antalet startade bostäder i egen regi, vilket kommer att ge en positiv effekt på resultatet senare under året.

- Marknadsläget 2011 är gynnsamt. Orderingången i det första kvartalet var på en god nivå. Visserligen lägre än föregående år men högre än upparbetade intäkter, vilket medförde att orderstocken ökade med cirka 3 miljarder i kvartalet.

Olle Ehrlén avgår i samband med dagens årsstämma, och efterträds av Peter Wågström.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige