Image

Lägre förvaltningsresultat för mindre Kungsleden

Bolag Ett mindre bestånd leder till lägre siffror för Kungsleden. Men värdeförändringar lyfter resultatet på sista raden.
Publicerad den 25 April 2017
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

Q1-siffror:
# Hyresintäkterna uppgick till 591 Mkr (614) och driftnettot till 362 (388).
# Förvaltningsresultatet uppgick till 216 Mkr (236).
# Orealiserade värdeförändringar i fastighetsportföljen uppgick till 365 Mkr (526).
# Periodens resultat uppgick till 488 Mkr (385), motsvarande 2,59 kronor per aktie (2,07).
# Nyuthyrningen uppgick till 39 Mkr (56) och nettouthyrningen till 9 Mkr (8).

Vd Biljana Pehrsson kommenterar:
- Kungsleden genomförde under första kvartalet 2017 en övertecknad nyemission som var den sistapusselbiten för att göra Kungsleden till ett stabilt och högkvalitativt fastighetsbolag. Omdaningen av bolaget är i allt väsentligt klar. Uthyrningen utvecklades bra på en stark hyresmarknad och nu fokuserar vi på att öka driftnettot i förvaltningsfastigheterna och genomföra vårt investeringsprogram.

- Kungsleden har under de senaste 15 månaderna varit nettosäljare – vi har sålt icke-strategiska fastigheter och bostadbyggrätter till ett pris av 1 448 Mkr. Försäljningarna har skett med en vinst om 77 Mkr plus framtida tilläggsköpeskilling om cirka 240 Mkr, vilket motsvarar en sammanlagd vinst om mer än 300 Mkr som kommer att realiseras i år och de kommande två till tre åren.

- Försäljningarna innebär att vi nu äger väsentligt färre fastigheter jämfört med samma period 2016 – 245 jämfört med 285 – och cirka 7 procent kvm mindre uthyrningsbar yta. Det är den främsta förklaringen till att hyresintäkter, driftnetto och förvaltningsresultatet minskar under första kvartalet 2017 jämfört med motsvarande period 2016. Tack vare positiva värdeförändringar i fastighetsbeståndet och finansiella instrument ökar Kungsledens resultat före skatt till 618 Mkr (458).

- Vi har under kvartalet fortsatt att fokusera på uthyrning och kan rapportera ett gott uthyrningsresultat om 39 Mkr (56). Uppsägningar uppgick till 30 Mkr (48) vilket resulterar i en nettouthyrning om 9 Mkr (8). Kvartalets nytecknade hyresavtal har skett till högre hyresnivåer per kvadratmeter på mellan 5 och 30 procent i förhållande till tidigare hyresavtal eller vakanshyra. Vi ser ännu inte en förbättrad uthyrningsgrad som ett resultat av stark nettouthyrning under 2016 vilket beror på att de flesta tillträden sker mot slutet av 2017 och under 2018. Den ekonomiska uthyrningsgraden exklusive projektfastigheter per utgången av mars blev 91,6 procent.

- Vi tror på en fortsatt positiv hyresmarknad såväl i storstäderna som i regionstäder som Västerås, Norrköping och Eskilstuna. Vårt fokus fortsätter att vara att hyra ut vakanser och omförhandla till högre hyra per kvm samt genomföra investeringar som ger en direktavkastning på 6 procent eller mer. Med tiden kommer det leda till stärkta driftnetton och kassaflöden.

- Förvaltningsresultatet för år 2017 förväntas ligga ungefär i nivå med år 2016. När det pågående investeringsprogrammet är genomfört år 2019, förväntas förvaltningsresultatet per aktie vara minst 20 procent högre än år 2017.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs svenska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige