Image

Kungsledens skattesmäll kan bli 1,4 miljarder kronor

Juridik Vid negativa utfall i samtliga skattemål Kungsleden är inblandat i blir den totala likviditetseffekten 1 390 miljoner kronor.
Publicerad den 7 Juni 2012

Förvaltningsrätten i Stockholm har meddelat dom i två mål där Kungsleden är part. Rätten har funnit att skatteflyktslagen ska vara tillämplig på transaktioner som genomfördes beskattningsår 2004 respektive 2006.

Utöver den reservering som Kungsleden gjorde redan 2009 reserverar bolaget ytterligare 48 miljoner kronor med anledning av dessa domar.

Tillsammans med tidigare kommunicerade reserveringar för skatteprocesser uppgår bolagets totala reserveringar därmed till 963 miljoner kronor, varav 260 miljoner kronor belastat det första kvartalet och 378 miljoner kommer att belasta det andra kvartalet. I beloppen ingår såväl ränta som eventuella skattetillägg.

Kungsledens uppfattning är fortfarande att bolaget till fullo har följt de lagar och den praxis som funnits vid varje deklarationstillfälle. Kungsledens anser vidare att förvaltningsrätten inte har tagit hänsyn till de argument och omständigheter som bolaget har framfört i de båda fallen, varför bolaget avser att överklaga processerna till kammarrätten.

Med anledning av de domar som avgjorts under våren 2012 och den ändrade praxis som domstolarna nu följer har bolaget gjort en ny analys av likviditetseffekten samt påverkan på det egna kapitalet i pågående skatteprocesser. Analysen innehåller bland annat nya beräkningar av möjligheten att utnyttja underskottsavdrag och nya ränteberäkningar.

Om samtliga mål, där Kungsleden är part skulle utfalla negativt, beräknas den justerade totala likviditetseffekten bli 1 390 miljoner kronor. Detta belopp inkluderar även de processer som kommuniceras nu och tidigare under våren 2012 om 240 miljoner kronor. På motsvarande sätt skulle koncernens egna kapital minska med 1 110 miljoner kronor utöver reserverade belopp.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Sparbössan växer – på egna villkor

Bolag Sparbössan är väldigt selektivt som fastighetsbolag: Fastigheterna i portföljen bör ha ett kulturhistoriskt eller arkitektoniskt värde. Så när vd Sara Östmark pratar om att bolaget är inne i en "tillväxtresa", ja, då är det tillväxt på egna villkor och i egen takt. – Det handlar om vilken typ av organisation man vill jobba i, berättar hon för Fastighetssverige.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige