Image

Kungsleden sänker utdelningen

Bolag Kungsleden sänker utdelningen från 3,75 till 2,00 kronor. Nettoomsättning och bruttoresultat för 2010 minskade till följd av Hemsö-affären och ökade kostnader för den kalla vintern.
Publicerad den 17 Februari 2011

Nettoomsättningen 2010 minskade elva procent till 2 304 miljoner kronor (2 602) och bruttoresultatet minskade 15 procent till 1 545 miljoner kronor (1 817) till följd av Hemsö-affären med Tredje AP-fonden och ökade kostnader för den kalla vintern.

Resultat före skatt uppgick till 1 186 miljoner kronor (351). Resultat efter skatt uppgick till 841 miljoner kronor (250), motsvarande 6,20 kronor (1,80) per aktie.

För det fjärde kvartalet uppgick resultatet före skatt till 781 miljoner kronor (41) efter att värdet på finansiella instrument ökat. Resultat efter skatt uppgick till 524 miljoner kronor (–90), motsvarande 3,80 kronor (–0,70) per aktie.

Det utdelningsgrundande resultat för 2010 uppgick till 530 miljoner kronor (1 022).

Styrelsens prognos för det utdelningsgrundande resultatet 2011 uppgår till 650 miljoner kronor.

3,6 miljardersförvärvet från NR Nordic & Russia ingår inte i ovanstående siffror, eftersom affären blev klar först i år.

- Inför 2010 räknade vi med svagt ökande vakanser och något sämre intjäning på grund av negativt konsumentprisindex. Det vi då inte hade vetskap om var den kalla vintern med ökade kostnader som följd. När jag nu summerar året kan jag konstatera att såväl kvartalets som årets resultat var stabilt även om vintervädret och något högre vakansgrad påverkat utfallet negativt, säger vd Thomas Erséus.

- Jämförelsetalen med helåret 2009 påverkas av delförsäljningen av publika fastigheter till Tredje AP-fonden samt att vi tidigare under 2010 nettosålt fastigheter. I jämförbart bestånd minskade hyresintäkterna med 2 procent. Vid årets utgång var den genomsnittliga direktavkastningen 6,4 procent, att jämföra med 7,0 året innan.

- Årets resultat steg kraftigt, mycket till följd av ökade orealiserade värden på fastigheter och finansiella instrument om totalt 617 Mkr.

- Med de affärer som gjordes 2010 och bildandet av Hemsö har Kungsleden det senaste året genomgått omfattande förändringar och är i dag ett bolag i god form och delvis i ny skepnad. Grunden är dock samma affärsmodell som Kungsleden alltid har haft.

- Min bedömning är att vakansnivåerna stabiliserades i slutet av 2010. Blickar vi framåt ser vi en successiv förbättring av transaktions- och hyresmarknaderna. Vi ser också tecken på att inflationen är på väg tillbaka och att det kommer att finnas möjligheter till vissa hyreshöjningar.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige