Image

Kungsleden öppnar för preferensaktieemission

Bolag Kungsleden öppnar i Q1-rapporten för att en preferensaktieemission kan vara aktuell.
Publicerad den 23 April 2015
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

Kungsleden redovisar sänkta hyresintäkter, förbättrat förvaltningsresultat och positiva värdeförändringar.

Hyresintäkten under första kvartalet minskade med 7 procent till 525 miljoner kronor (567) och driftnettot sjönk till 333 miljoner kronor (366).

Förvaltningsresultatet uppgick till 175 miljoner kronor (168), motsvarande 0,96 kronor (1,43) per aktie.

Orealiserade värdeförändringar om 243 miljoner kronor tack vare sänkta direktavkastningskrav och driftnettoförbättringar i starka tillväxtmarknader.

- De positiva värdeförändringarna beror i första hand på sänkta direktavkastningskrav och i andra hand på driftnettoförbättringar i Kungsledens fastigheter belägna i de starkaste hyresmarknaderna. Direktavkastningskraven som används i värderingen är som lägst 5,25 procent och som högst 13 procent. Det genomsnittliga avkastningskravet har sedan årsskiftet sänkts från 7,4 procent till 7,3 procent. Om vi inkluderar de nytillträdda Kistafastigheterna uppgår avkastningskravet i genomsnitt till 7,2 procent per 31 mars, skriver Biljana Pehrsson i vd-ordet.

Där öppnar hon också för en eventuell preferensaktieemission:
- Nu fortsätter vårt arbete med att expandera fastighetsportföljen genom förvärv och med investeringar i om- och tillbyggnader i befintliga fastigheter. Med en soliditet på drygt 40 procent och god tillgång till finansiering har vi utmärkt kapacitet att fortsätta växa. Som ett komplement till detta söker Kungsledens styrelse vid årets bolagsstämma mandat att utge preferensaktier. En preferensaktieemission kan bli aktuellt om Kungsleden behöver finansiera ett större förvärv, och om preferensaktier då är det mest gynnsamma finansieringsalternativet.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige