Image

Kungsleden har mottagit negativa skattedomar

Ekonomi/Finansiering Kungsleden har mottagit negativa domar från förvaltningsrätten avseende skattemål där bolaget är part. Den beräknade resultateffekten vid ett eventuellt negativt slutligt utfall beräknas uppgå till drygt 1,3 miljarder kronor. Kungsleden bestrider domarna och avser att överklaga till kammarrätten.
Publicerad den 11 Juni 2014

Kungsleden mottog igår domar från förvaltningsrätten avseende skattemål där Kungsleden är part. Förvaltningsrätten ansåg att två av Kungsledens svenska bolag har varit part i en transaktion under 2006 som civilrättsligt genomförts av Kungsledens dotterbolag i Nederländerna. Därmed anser förvaltningsrätten att den kapitalvinst som uppstod med anledning av transaktionen är skattepliktig i Sverige.

Efter analys av domarna bestrider Kungsleden dem och avser att överklaga till kammarrätten. Kungsleden bedömer inte att slutligt utfall i kommande instanser blir negativt och gör därför inte någon reservering för den aktuella processen.

Den beräknade resultateffekten vid ett eventuellt negativt slutligt utfall i processerna beräknas uppgå till 1 360 miljoner kronor och innebära en likviditetseffekt om 1 325 miljoner kronor.

Som tidigare meddelats mottog Kungsleden den 1 april ett antal negativa skattedomar från kammarrätten. Efter att ha analyserat situationen har Kungsleden nu ansökt om prövningstillstånd i Högsta förvaltningsdomstolen för samtliga erhållna domar. Besked om prövningstillstånd förväntas inom de närmaste månaderna.

Kungsleden beslutar samtidigt att i bokslutet för Q2 göra en reservering om 1 640 miljoner kronor för den sammanlagda förlustrisken i de aktuella målen. Bakgrunden är att den sammantagna risken för slutligt negativt utfall bedöms överstiga 50 procent. Generellt är det få ansökningar om prövningstillstånd som beviljas av Högsta förvaltningsdomstolen, och om prövningstillstånd inte beviljas kommer de erhållna domarna att vinna laga kraft.

Likviditetsbelastningen vid negativ utgång bedöms för alla dessa mål sammanlagt uppgå till 1 475 miljoner kronor. Huvuddelen av skattekravet inbetalades i maj och resterande belopp bedöms behöva betalas under de närmaste månaderna. Skatteinbetalningarna finansieras genom att Kungsleden utnyttjar delar av den likviditetsreserv som byggts upp för skatteriskerna, bestående av kassa och outnyttjade krediter. Denna likviditetsberedskap uppgick per 31 mars 2014 till 2 940 miljoner kronor.

Den aktuella reserveringen påverkar utöver årets resultat även Kungsledens finansiella ställning och nyckeltal. Eftersom bokslut för det andra kvartalet ännu inte avgivits, redovisas nedan effekterna pro forma på ställningen per den 31 mars.

Efter reserveringen minskar det egna kapitalet per 31 mars pro forma, inklusive effekterna av offentliggjorda fastighetsaffärer, till 7 000 miljoner kronor, samtidigt som räntebärande skulder ökar till 12 916 miljoner kronor, innebärande en soliditet om 32,0 (37,3) procent och en belåningsgrad om 61,6 procent (57,2).

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige