Image

Kroppsuppvärmt hus får internationell uppmärksamhet

BYGG Kungsbrohuset i den nya stadsdelen Västra City i Stockholm, får internationell uppmärksamhet. Detta för miljösatsningen där man ska använda kroppsvärme som en del av uppvärmningen.
Publicerad den 21 Januari 2008

Idén är bland annat att använda kroppsvärmen från de 250000 människor som varje dag passerar närliggande Centralstation Stockholm. Genom vanliga värmeväxlare i ventilationen kan överskottsvärmen från besökarna på Centralstation Stockholm omvandlas till varmvatten och pumpas över till den närliggande kontorsbyggnaden, för att där omvandlas till grundvärme i kontoren. Det är ännu inte klart hur effektivt detta är men förhoppningen är att det kan vara 5-15 procent av byggnadens värmebehov.

Projektet uppmärksammas nu internationellt, redan före byggstarten.

Det miljösmarta Kungsbrohuset har fått uppmärksamhet av bland annat av BBC, Le Monde samt media i länder såsom Tyskland, Kanada, Kina, Polen, Ryssland och Turkiet.

- Vi är mycket glada att redan nu ha fått internationell uppmärksamhet för vårt miljöarbete, eftersom vår ambition är att Kungsbrohuset ska vara en förebild på den moderna fastighetsmarknaden. Med Kungsbrohuset vänder vi oss till de hyresgäster som tillsammans med Jernhusen vill arbeta för hållbar energianvändning och ett tydligt miljötänk utöver det vanliga och som värdesätter att vara mitt i Stockholm men ändå nära världen. Läget är kanske Sveriges bästa sett ur kommunikationssynpunkt, säger Per Berggren, vd på Jernhusen.

Arbetet med att ta tillvara överskottsvärme från omkringliggande byggnader är ett av flera led i skapandet av det miljösmarta huset där både energiförbrukning och alternativa energikällor studeras.

Målsättningen för Kungsbrohuset är att halvera energiförbrukningen jämfört med motsvarande byggnader. Huset miljöcertifieras enligt tre olika system; Green Building, P-märkning samt ett nytt svenskt system under framtagande av Boverket och KTH/Energimyndigheten. Totalt kommer Kungsbrohuset som planeras stå klart 2010, att omfatta närmare 40000 kvadratmeter med plats för kontor, hotell, restauranger och butiker.

Miljöarbetet började redan vid rivningen av den gamla fastigheten, som inleddes den 7 december förra året. Det material som går att återanvända används vid andra projekt, till exempel går fönster till byggprojekt i Estland och befintlig kontorsinredning har skänkts till \″Läkare utan gränser\″.

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige