Image

Kraftigt ökat förvaltningsresultat för Kungsleden

Bolag Kungsledens förvaltningsresultat för det tredje kvartalet ökade med 46 procent till 217 miljoner kronor (149), vilket motsvarar 1,81 kronor per aktie (1,31).
Publicerad den 24 Oktober 2014
Biljana Pehrsson. Bild: Kungsleden
Biljana Pehrsson.

Hyresintäkten ökade med 32 procent till 552 miljoner kronor (419) och driftnettot steg till 404 miljoner kronor (310).

Nettouthyrningen blev -6 miljoner kronor (12).

- Den operativa verksamheten fortsatte att utvecklas positivt under tredje kvartalet. Bruttoresultat uppgick till 404 miljoner kronor, en ökning med 30 procent jämfört med samma period föregående år till följd av ett större fastighetsbestånd och ett högre driftnetto. Bruttoresultatet för tredje kvartalet ökade med 6 procent jämfört med andra kvartalet trots att fastighetsportföljen minskade genom gjorda försäljningar. Överskottsgraden för fastigheter blev 73 procent vilket är i nivå med föregående år, säger vd Biljana Pehrsson.

- Även förvaltningsresultatet förbättrades med 46 procent mot föregående år och 14 procent mot förra kvartalet. Finansieringskostnaderna ökade endast måttligt vilket bidrog till att förvaltningsresultatet uppgick till 217 miljoner kronor. Snitträntan fortsatte att sjunka och uppgick till 5,0 procent, att jämföra med 5,8 procent vid årets början.

Under delårsperioden tecknades nya hyresavtal om totalt cirka 83 400 kvadratmeter, och den ekonomiska uthyrningsgraden uppgick till nära 89 procent (90).

- Resultatet före skatt steg till 322 miljoner kronor (202) trots att kvartalet belastades med negativa orealiserade värdeförändringar för finansiella instrument om –70 miljoner kronor (57) orsakat av fallande långa marknadsräntor. Värdeutvecklingen på fastigheterna var positiv med en sammanlagd värdeförändring på 176 miljoner kronor.

- Positiv värdeförändring för fastigheter som frånträddes under kvartalet bidrog till detta, liksom ökade värden till följd av förbättrade driftnetton och gjorda investeringar. Värdeökningarna påverkades gynnsamt av en högre uthyrningsgrad och ökade hyresintäkter. Förändringar i marknadens avkastningskrav har däremot ej beaktats i tredje kvartalet. På sedvanligt vis kommer Kungsleden att göra en fullständig intern och extern värdering av hela fastighetsportföljen vid årsskiftet varvid ändrade avkastningskrav kommer att beaktas.

Resultatet före skatt exklusive värdeförändringar på finansiella instrument förbättrades till 392 miljoner kronor (145).

- Med bas i de förändringar som genomförts sedan den nya strategin togs 2013 och med en förstärkt balansräkning går Kungsleden nu in i en ny fas i sin utveckling. Nu handlar det om att utnyttja de goda förutsättningarna och realisera bolagets tillväxtplaner för att skapa ytterligare värden för Kungsledens aktieägare. Jag vill i detta sammanhang rikta ett stort tack till våra aktieägare för det förtroende de visat genom att tillföra bolaget det kapital som möjliggör denna spännande resa.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige