Image
Bild: Lunds kommun

Klart vilka som får bygga i ett av Brunnshögs topplägen

Bygg/Arkitektur Ett flerbostadshus som genererar mer energi än det gör av med samt två radhuslängor med fokus på cirkularitet och varierande bostadsformer. Det är vad som väntar i Brunnshög efter att vinnarna i markanvisningstävlingen Parkkvarteren20 presenterats.
Publicerad den 11 Mars 2021

I oktober 2020 utlyste Lunds kommun en markanvisningstävling: Parkkvarteren20. I potten låg tre byggrätter lokaliserade i ett av Brunnshögs absoluta topplägen: nära såväl Brunnshögstorget – stadsdelens nav och kärna med livsmedelshall, spårvägshållplats och annan service – som den 3,8 hektar stora Nobelparken, vilken öppnar i april.

På onsdagen beslöt tekniska nämnden i Lunds kommun att godkänna juryns förslag till vinnare i markanvisningstävlingen: Resona Utveckling AB tilldelas byggrätten i anslutning till Brunnshögstorget, Sydö Development AB tilldelas två byggrätter som vetter ut mot stadsdelsparken Nobelparken.

En av byggrätterna är ett flerbostadshus som blir ett plusenergihus, vilket betyder att det genererar mer energi än vad det gör av med, och är klassat med Miljöbyggnad Guld – den högsta nivån enligt Sweden Green Building Councils miljöcertifiering. De andra två byggrätterna ger Lund en helt ny typ av radhusboende, där två – tre respektive två våningar höga – radhus staplas ovanpå varandra och erbjuder olika former av boende med innovativa, hållbara inslag.

– Folket efterfrågar klimatsmarta boendelösningar och det levererar vi i Lunds kommun. Med ett tydligt fokus på dels blandad bebyggelse och dels hållbarhet tar vi så ytterligare steg framåt med vårt framgångsrika recept för stadsbyggande, säger Fredrik Ljunghill (M), byggkommunalråd.

Intresset för tävlingen var stort och konkurrensen hård – totalt lämnades 50 anbud in för de tre byggrätterna. Tävlande fick, genom ett formulär och inga arkitektritningar, beskriva vad de skulle göra om de erbjöds byggrätten. Urvalskriterierna baserades i sin tur på innovation, hållbarhet och arkitektval, slutligen var offererat pris utslagsgivande.

– De tre vinnarna är riktiga spjutspetsprojekt som skruvar upp de redan högt ställda hållbarhetsambitionerna i Brunnshög ytterligare. Samtidigt växer intresset för att bygga i stadsdelen – till rekordpris dessutom, vilket är positivt för kommunen och alla boende i den, säger Eva Dalman, Projektchef för Brunnshögsprojektet, Lunds kommun.

– Den känns fantastiskt roligt att få arbeta vidare med två projekt i Brunnshögs absoluta toppläge vid den stora fina Nobelparken med närhet till Brunnshögstorget – stadsdelens nav och kärna med handel, spårvägshållplats och annan service, säger Mikael Lannerheim och Hannah Bohwalli, Sydö Property

– Detta kommer att bli ett riktigt spjutspetsprojekt med en helt ny typ av radhusboende, där två – tre respektive två våningar höga – radhus staplas ovanpå varandra och erbjuder olika former av boende med innovativa, hållbara inslag, säger Joakim Kaminsky, vd för Kaminsky Arkitektur som står bakom arkitekturen i Sydös bidrag.

Lunds kommun äger i dag marken och genom markanvisning säljs den vidare till vinnande byggaktörer. Den totala köpeskillingen för de tre byggrätterna blev cirka 73 miljoner.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige