Image
Jacob Karlsson och Niclas Bagler.
Jacob Karlsson och Niclas Bagler. Bild: K-Fastigheter

K-Fastigheter och Boklok i strategiskt samarbete

Bolag K-Fastigheter och Boklok ska samarbeta med målet att gemensamt bygga upp till tusen lägenheter de kommande tre åren.
Publicerad den 17 April 2020

Bolagen delar synen att konceptuella byggmetoder ger förutsättningarna att bygga så kostnadseffektivt som möjligt. Samarbetet inleds omedelbart och innefattar projektutveckling, transaktioner av byggrätter och byggnation.

Första transaktionerna innebär att K-Fastigheter säljer byggrätter i Hässleholm och Viken till Boklok avseende totalt 43 lägenheter till en sammanlagd köpeskilling om cirka 18 miljoner kronor. Därtill köper K-Fastigheter 48 hyreslägenheter på Telestadshöjden i Växjö av Boklok, vilka kommer att färdigställas 2021. K-Fastigheter har även tecknat avsiktsförklaring med Skanska Hyresbostäder avseende förvärv av en intilliggande byggrätt med en total bruttoarea (BTA) om 12 000 kvadratmeter. På denna byggrätt planerar K-Fastigheter att bygga bostäder enligt sina tre koncepthus.
Köpeskillingen i denna del uppgår till cirka 15 miljoner kronor.

Utöver ovan nämnda transaktioner har K-Fastigheter och Boklok tecknat avsiktsförklaring avseende två projekt i Skåne, vilka bolagen gemensamt ska arbeta vidare med genom att utveckla byggrätter och bostadshus.

Genom att K-Fastigheter alltid bygger hyresrätter och Boklok huvudsakligen bostadsrätter samarbetar bolagen kring att skapa en bebyggelse med olika upplåtelseformer som gör ett område mer populärt och hållbart. Fokus i inledningen är på projekt i Skåne och Småland, men det finns inga geografiska begränsningar i samarbetet.

– Lika barn leka bäst är ett talesätt och precis så är fallet med samarbetet mellan Boklok och K-Fastigheter. Boklok är en av få aktörer som jag upplever förstår vad det innebär att bygga konceptuellt fullt ut. Genom att vi fokuserar på att utveckla olika upplåtelseformer kan vi dra nytta av våra respektive erfarenheter och utvecklas tillsammans på många områden och orter. Våra första affärer ska ses som ett första block i ett större strategiskt samarbete, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fast Holding AB.

– Vi är mycket glada över samarbetet med K-Fastigheter. Genom att kombinera bostadsrätter och hyresrätter kan vi skapa bostadsområden med större variation. Boklok har över 20 års efterenhet av industriellt byggande i trä, med egen fabrik utanför Vimmerby. Vårt koncept är starkt inspirerat av våra ägare Ikea och Skanska. I K-Fastigheter har vi nu funnit en samarbetspartner som delar vår ambition att skapa attraktiva och prisvärda områden genom en hög grad av industrialisering, säger Niclas Bagler, chef för Boklok Sverige.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige