Image
Jacob Karlssons K-Fastigheter köper av Ylva Sarby Westmans Kungsleden.
Jacob Karlssons K-Fastigheter köper av Ylva Sarby Westmans Kungsleden. Bild: K-Fastigheter/Kungsleden

K-Fastigheter köper av Kungsleden i Barkarbystaden

Transaktioner K-Fastigheter köper byggrätter i Barkarbystaden av Kungsleden. K-Fastigheter planerar att bygga upp till cirka 400 hyresrätter på fastigheten.
Publicerad den 22 April 2021

K-Fastigheter har ingått avtal med Kungsleden om förvärv av fastigheten Järfälla Veddesta 2:65. Affären är villkorad av en godkänd detaljplan.

K-Fastigheter planerar att bygga upp till cirka 400 hyresrätter på fastigheten.
Underliggande totalt fastighetsvärde uppgår till ca 259 mkr och förväntad bruttoarea (BTA) uppgår till drygt 32 000 kvadratmeter.
– Detta blir ett betydande projekt för K-Fastigheter i Stockholmsområdet. Vi bedömer att investeringen uppgår till ca 975 miljoner kronor och marknadsvärdet vid färdigställande uppgår till 1 350 miljoner kronor, säger Jacob Karlsson, vd för K-Fastigheter.

– Vi ser fram emot att arbeta med vårt projekt i Barkarbystaden, ett stort område där upp till 50 000 nya invånare ska skapa sina hem. Lägenheterna i våra egenutvecklade Lamellhus kommer att byggas i ett attraktivt område med närhet till såväl kommunikation som natur, handel och service, säger Åsa Fredin, affärsområdeschef för K-Fastigheter Projektutveckling.

– Säljaren ska driva arbetet med detaljplanen och vi har målet att bygga 400 lägenheter i två etapper, den första med start under 2022 och den andra med start året därpå.

Fastigheten är i dagsläget bebyggd med 14 000 kvadratmeter kontor. Kungsleden har framgångsrikt drivit en detaljplaneprocess för att omvandla fastigheten till ett attraktivt bostadsområde. Den nya detaljplanen som har varit ute på samråd medger drygt 32 000 kvadratmeter BTA.

K-Fastigheter övertar ansvaret för tomställande och rivning av den befintliga byggnaden.
Den positiva resultateffekten för Kungsleden vid frånträde beräknas uppgå till 114 miljoner kronor.

– Vi fortsätter att realisera den fina byggrättspotential som vi har i vår fastighetsportfölj och ser fram emot att följa K-Fastigheters arbete med att utveckla detta expansiva område i Stockholm. För närvarande har Kungsleden drygt 280 000 kvadratmeter bostadsbyggrätter under framtagande som vi avser att avyttra i takt med att de närmar sig färdigställande, säger Ylva Sarby Westman, vice vd och CFO på Kungsleden.

Affären sker genom en bolagstransaktion och underliggande fastighetsvärde uppgår till cirka 259 miljoner kronor, baserat på 8 001 kronor per kvadratmeter BTA ovan mark.

K-Fastigheter tillträder vid lagakraftvunnen detaljplan, vilket bedöms ske i det fjärde kvartalet 2021.
Christian Karlsson, Advokatfirman VICI, har agerat rådgivare till köparna och rådgivare till på säljarsidan har varit Brick Advokat.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Kungsleden på Branschguiden

Kungsleden är en långsiktig fastighetsägare som tillhandahåller attraktiva, hållbara och funktionella lokaler som berikar människors arbetsdag. Vi skapar värde genom att äga, förvalta och utveckla kontor och andra kommersiella fastigheter i Stockholm och Sveriges övriga tillväxtregioner.

En stor del av våra fastigheter ligger samlade i attraktivt belägna kluster där vi även är med och påverkar hela områdets utveckling. Kungsledens mål är att leverera attraktiv totalavkastning på våra fastigheter och till aktieägarna. Kungsleden är noterat på Nasdaq Stockholm Large C...

Läs mer om Kungsleden på Branschguiden

Partnertext

Framtidens laddsystem för elbilar

Presenteras av ChargeNode

Annons Image
Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Så ser bevisningen ut i insiderhärvan: "Deras versioner är inte trovärdiga"

Bolag Ekobrottsmyndigheten har väckt åtal mot totalt elva personer i insiderhärvan kring Collector som uppdagades förra året. Fem av de åtalade jobbar på Balder varav de två huvudmisstänkta är finanschefen och den tidigare CFO:n som åtalas för grovt insiderbrott. Åklagaren Pontus Hamilton berättar för Fastighetssverige hur bevisläget ser ut och varför han anser att de åtalades versioner inte går ihop.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige

Fastighetssverige PLAY