Image

Jernhusens gröna obligation under en procent i femårsränta

Ekonomi/Finansiering Intresset var stort när Jernhusen under tisdagen genomförde sin första gröna obligationsemission om totalt 1,5 miljarder kronor. Emissionen ska finansiera hållbara fastigheter och fastighetsutveckling till stöd för ökat resande och transporter med tåg.
Publicerad den 12 April 2018
Kerstin Gillsbro. Bild: Jernhusen
Kerstin Gillsbro.

- Vi är mycket nöjda och glada att kunna finansiera såväl energieffektivisering som utveckling av nya hållbara fastigheter med denna lyckade transaktion, säger Kerstin Gillsbro, vd för Jernhusen.

Emissionen är uppdelad på två obligationer, en med fast ränta (1 000 MSEK) samt en med rörlig ränta (500 MSEK). Obligationslånet med fast ränta löper med en ränta om 0,975 procent under fem år. Obligationslånet med rörlig ränta emitterades till en överkurs motsvarande en ränta om Stibor 3M + 0,47 procentenheter under fem år.

Emissionen gjordes inom ramen för Jernhusens Medium Term Note-program (MTN-program) och har en löptid på fem år. Den fördelades på drygt 20, både svenska och utländska, investerare.

Jernhusen lanserade under mars månad ett ramverk för gröna obligationer vilket nu möjliggör denna emission. Ramverket beskriver bland annat vad likviden från de gröna obligationerna får användas till och har granskats av det oberoende analysinstitutet Sustainalytics med mycket starkt resultat. Emissionslikviden från denna emission kommer att användas för att finansiera en blandning av hållbara projekt och fastigheter inom Jernhusen för att stödja och utveckla det kollektiva resandet och godsfrakt på järnväg.

Obligationerna kommer att noteras på Sustainable bond list på Nasdaq OMX Stockholm.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige