Image

Ikea släpper banbrytande AR-app

Handel Med nya appen Ikea place, blir det för första gången möjligt för kunden att se hur en möbel eller vara faktiskt kommer att se ut när den är på plats i hemmet. Och det hela är möjligt tack vare den nya AR-tekniken.
Publicerad den 6 Oktober 2017
Bild: Ikea

Ikea kommer inom kort att lansera appen Ikea Place, som använder sig av tekniken Augumented Reality. AR-tekniken gör att alla produkter återges med precision och skalenligt i 3D direkt i appen, så att möblerna automatiskt får exakt rätt storlek, design och funktion.

– Ikea place gör det lättare att fatta köpbeslut i ens eget hem. Man inspireras och kan testa många olika produkter, stilar och färger, i verkliga rumsmiljöer genom ett enkelt svep med fingret. På samma sätt som internet ser vi att AR, tillsammans med VR, kommer att förändra spelplanen för detaljhandeln.
– Skillnaden är att det den här gången kommer att gå mycket snabbare, säger Michael Valdsgaard, chef för digital transformation på Inter IKEA Systems.

Ikea place är en viktig milstolpe i företagets digitala omställning. Och Ikea menar att det är något som kommer att förändra människors sätta att köpa möbler. Appen visar automatiskt produkterna skalenligt, utifrån rummets mått, med 98 procent exakthet. AR-tekniken är så precis att användarna exempelvis kommer kunna se tygets struktur och hur belysning och skuggor återges runt inredningen.

Appen bygger på teknikkoncernen Apples nylanserade ARKit-teknik och Ikea blir ett av de första bolagen i världen med att kunna presentera en AR-app på denna plattform.

– Apples ARKit ger Ikea möjligheten att vara en del av utvecklingen inom AR, ett för kunderna tillgängligt verktyg som tydligt visar hur väl ens köptankar och idéer kommer att se ut i praktiken”, fortsätter Michael.

Förutom att digitalt se precis hur sina önskade IKEA-produkter kommer att se ut i rummet, kan man även såväl spara som dela lösningen i form av en bild eller en film. Det är även möjligt att köpa produkterna direkt från appen.

Mer än 2 000 IKEA-produkter kommer till att börja med finnas tillgängliga i appen. Produkterna i den första versionen kommer att fokusera på större vardagsrumsmöbler såsom alla soffor, fåtöljer, fotpallar, soffbord samt storsäljande förvaringslösningar.

Ikea place rullas ut med start i USA den 19 september 2017 och väntas finnas tillgänglig på den svenska marknaden den 26 september.

Så fungerar Ikea place
Se till att du har uppgraderat din Apple-enhet enhet till iOS 11
Ladda ner appen från Apple App Store
Scanna golvet i ditt rum
Gå igenom listan av produkter som finns i appen
Välj en produkt som du vill placera i rummet
Flytta och placera produkten i rummet.

- Victor Friberg
victor@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Teknologi måste tjäna ett syfte om Omid Noghabai ska satsa

Bolag Han har grundat flertalet bolag inom fastighetsbranschen och enligt honom själv vill han modernisera branschen från grunden. Samtidigt är Omid Noghabai tydlig med hur han ser på digitaliseringsarbetet: – Det ska vara koncept som gör att man som fastighetsägare faktiskt sparar pengar. Då kommer jag att investera i det.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige