Image
Digitalisering och internationalisering förändrar snabbt läget för detaljhandeln.
Digitalisering och internationalisering förändrar snabbt läget för detaljhandeln. Bild: CC by 2.0

HUI Research: "Solnedgång över svensk detaljhandel"

Handel Konjunkturen har toppat ut och vi bevittnar för närvarande högkonjunkturens solnedgång. Det är den övergripande bild som växer fram för såväl detaljhandeln som för den svenska ekonomin i sin helhet.
Publicerad den 14 Mars 2019

Europaläget är skakigt och den italienska ekonomin är redan i recession. Hushållens oro har dessutom ökat efter Riksbankens räntehöjning i december. Hushållskonsumtionen för helåret 2018 landade på beskedliga 1,2 procent i fasta priser, en siffra som bör ställas i relation till befolkningsutvecklingen på 1,1 procent. En begynnande lågkonjunktur i kombination med strukturella förändringar medför stora utmaningar för de svenska handlarna. Jonas Arnberg, VD på HUI Research, menar att digitalisering och internationalisering är game-changers för detaljhandeln:

– All tillväxt inom sällanköpsvaruhandeln tillföll nätet under 2018 och försäljningen i de fysiska kanalerna krymper. Avslutningen på 2018, med en oväntat svag decemberförsäljning och en förskjutning av julhandeln till november månad, avslöjar också att importerade kampanjdagar som Black Friday och Singles’ Day har förändrat konsumenternas köpmönster på bara några år.

Konjunkturrapporten från HUI Research fördjupar sig i konkurrensläget inom dagligvaruhandeln. Det uppmärksammas bland annat att tillväxten under senare år har varit betydligt högre inom både lågprissegmentet och den high-end-präglade specialvaruhandeln än inom mellansegmentet och den traditionella livsmedelshandeln. Överlägset fortast går dock utvecklingen på nätet.

– När maten migrerar till onlinekanaler går detaljhandelsskiftet in i nästa fas. Med en ökad försäljning av mat via nätet sjunker trafiken till våra fysiska handelsplatser, vilket påverkar hela detaljhandeln. Det är hög tid för detaljisterna att se över sin butiksnätsstruktur och sin digitala strategi, avslutar Jonas Arnberg.

Fyra gånger per år publicerar HUI Research en djuplodande konjunkturbedömning. I rapporten redovisas prognoser för utvecklingen i handeln, enskilda branscher och svensk ekonomi som helhet för de kommande två åren. Fokus ligger på prognoser för detaljhandeln och hushållens konsumtion. I konjunkturbedömningen ingår även fördjupningar och en analys av detaljhandeln i våra nordiska grannländer.

- Sebastian Sandström
sebastian@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige