Image

HSB lanserar nytt bostadsindex

Sverige HSB lanserar ett nytt bostadsindex. I indexet fördelas poäng baserat på planerat byggande, påbörjande av tidigare byggplaner, bostadssituationen för unga och riktlinjer för bostadsförsörjning. Helsingborg toppar listan.
Publicerad den 13 Mars 2012
Anders Lago. Bild: Joakim Serrander. Bild: Joakim Serrander
Anders Lago. Bild: Joakim Serrander.

HSB:s bostadsindex omfattar de 70 kommuner med fler än 20 000 invånare som dels uppgett att de i dagsläget har brist på bostadsmarknaden, dels har ett flyttnetto som överstiger 0,5 personer per 1000 invånare. Mindre kommuner och kommuner med bostadsöverskott eller med ett lägre/negativt flyttnetto omfattas inte.

– Vi skulle behöva bygga minst en halv miljon bostäder i Sverige på tio år. Bristen på bostäder hindrar tillväxten i landet, säger HSB:s ordförande Anders Lago.

Under 2011 rådde det brist på bostäder i 126 av landets 290 kommuner och i 99 av dessa ökar dessutom behovet av bostäder genom inflyttning till kommunen. I många kommuner råder balans totalt sett på bostadsmarknaden, men ofta är det brist på bostäder i centralorten eller i innerstaden.

– Bristen på bostäder drabbar både enskilda och samhället i stort. För den enskilde kan det handla om att man inte kan flytta hemifrån, tvingas tacka nej till jobb eller inte kan gå den utbildning man tänkt sig, säger Anders Lago.

– Indexet ger en grov fingervisning om kommunernas arbete med bostadsfrågor och med HSB:s Bostadsindex vill vi uppmuntra kommunerna att aktivt motverka bostadsbristen. Vi vill få igång en diskussion om hur bostadsbyggandet kan öka och vi i HSB vill gärna samverka mer med kommunerna i de här frågorna, säger Anders Lago.

HSB Bostadsindex 2011 – sammanlagda poäng
Helsingborg 11
Täby 10
Höganäs 10
Nyköping 10
Luleå 9
Mölndal 9
Österåker 9
Mark 9
Östersund 9
Kävlinge 9
Lund 9
Borås 9
Laholm 9
Eskilstuna 9
Stockholm 9
Tyresö 8
Vellinge 8
Mora 8
Sundbyberg 8
Lidköping 8
Trelleborg 8
Uppsala 8
Ekerö 8
Sigtuna 8
Järfälla 8
Umeå 8
Staffanstorp 8
Strängnäs 8
Falun 8
Kristianstad 8
Sala 7
Jönköping 7
Kalmar 7
Haninge 7
Solna 7
Kungälv 7
Härryda 7
Skövde 7
Växjö 7
Varberg 7
Uddevalla 7
Kumla 7
Partille 7
Lidingö 7
Botkyrka 7
Värmdö 6
Göteborg 6
Eslöv 6
Kungsbacka 6
Malmö 6
Danderyd 6
Lomma 6
Ängelholm 6
Alingsås 5
Lerum 5
Halmstad 5
Södertälje 5
Upplands-Bro 5
Vallentuna 5
Ludvika 5
Norrtälje 4
Nacka 4
Stenungsund 4
Tierp 4
Katrineholm 4
Ystad 4
Hässleholm 3
Upplands Väsby 3
Borlänge 3
Lindesberg 3

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Stefan Dahlbo: "Vi ser svarta svanar flyga omkring"

Bolag Ett tråkigt år. Det är vd Stefan Dahlbos utblick för marknaden 2024 som han delger på presentationen av första kvartalet för Fabege. Stora utflyttningar och långa hyresförhandlingar är två av de faktorerna som han ser med oro på.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige