Image
HSB BRF Valby fick sin avgäld höjd från 8 000 kronor till en miljon kronor.
HSB BRF Valby fick sin avgäld höjd från 8 000 kronor till en miljon kronor. Bild: HSB

HSB: Finns alternativ till Malmö stads maxade markhyror

Juridik Kraftigt höjda markhyror väntar många av de tiotusentals Malmöbor som bor i bostadsrättsföreningar med tomträtt. Kommunen maximerar markhyran vilket slår hårt mot de boendes plånböcker. En ny rapport från Ramberg Advokater, beställd av HSB, visar att det finns alternativ till politikernas hårdtolkning av lagen.
Publicerad den 17 November 2020

– I grund och botten är tomträtten en mycket god id. Men det som ursprungligen var en del av ett bostadssocialt stödsystem har nu omvandlats till ekonomisk osäkerhet för de boende och en kassako för staden, säger Michael Carlsson, vd, HSB Malmö.

I dag bor hundratusentals runt om i landet i bostadsrättsföreningar som innehar marken med tomträtt. Det innebär att föreningen hyr marken av kommunen genom att betala en årlig avgäld.

I takt med att markvärdena stigit kraftigt de senaste årtiondena, särskilt i landets större städer, har kommunerna även höjt avgälderna i samma mån. Bara i Malmö uppgår tomträttsavgälden till cirka 250 miljoner årligen.

Ett exempel är bostadsrättsföreningen HSB brf Valby i Malmö som tidigare hade en tomträttsavgäld på nära 8 000 kronor per år. I somras höjdes avgälden till över 1 miljon kronor per år.

– Det är orimligt att tomträttsavgälden kan höjas så kraftigt på ett bräde. En del bostadsrättsföreningar erbjuds att köpa loss marken, men upptäcker snart att de sitter i en rävsax. Många gånger beviljas inte föreningen överhuvudtaget ett så stort lån som skulle behövas för friköpet. Och om de får lån innebär det en alldeles för hög ekonomisk risk för bostadsrättsföreningen. Man har helt enkelt inget annat val än att fortsätta betala den höga markhyran, säger Michael Carlsson, vd, HSB Malmö.

HSB har låtit Ramberg Advokater utreda de lagar som kommuner har att förhålla sig till när tomträttsavgälden och friköpsvillkoren ska bestämmas. Utredningen visar att kommuner inte har någon lagstadgad skyldighet att följa krav på god avkastning eller agera marknadsmässigt vid bestämmande av avgäld och friköp. Självklart måste de kommunalrättsliga reglerna följas, men vilka avgäldsnivåer och villkor för friköp som ska gälla i en kommun är ytterst en politisk fråga, så länge likställighetsprincipen beaktas och ingen enskild gynnas.

Ramberg Advokater kommer till helt andra slutsatser än den utredning som gjordes av Malmö Stad 2019. I den hävdas bland annat att kommunen är skyldig att följa krav på marknadsmässighet och god avkastning.

– Tomträttssystemet måste moderniseras och vår utredning visar att det egentligen inte ens krävs någon lagändring. Genom tre åtgärder kan kommunerna avsevärt lätta trycket på bostadsrättsföreningarna: De höga avgäldsräntorna kan omprövas, friköpsvillkor mellan flerbostadshus och villor likställas och en spärregel kan införas som begränsar de kraftiga höjningarna av markhyran, säger Michael Carlsson, vd HSB Malmö.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Riksbankens dystra analys av fastighetssektorn

Ekonomi/Finansiering I sin senaste finansiella stabilitetsrapport som presenterades under tisdagen målar Riksbanken upp en potentiellt dyster framtid för fastighetsbolagen, där de svenska bankernas stora och ökande utlåning till kommersiella fastighetsföretag utgör en betydande sårbarhet för bolagen och det finansiella systemet. Fastighetssverige har gått igenom rapporten och hittar en sammantaget negativ analys av fastighetssektorn som pekas ut som särskilt känslig för stigande räntor.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige