Image

Hotel Eggers lyser upp

Bygg/Arkitektur Hotel Eggers i Göteborg rustas upp och får fasadbelysning. På torsdagsmorgonen tänds belysningen för det anrika hotellet från 1859 på Drottningtorget.
Publicerad den 10 Mars 2015

Från och med torsdag kommer Eggers att bli en ljuspunkt på Drottningtorget även under dygnets mörka timmar.

- Vår målsättning är att åter göra Eggers Hôtel & Restaurang till det som det var en gång – ett ledande hotell i Göteborg, säger Lars-Olof Oskarsson. All historia och kultur som finns i väggarna ger värden som är oersättliga i dag.

Eggers Hôtel & Restaurang vid Drottningtorget är ett av Sveriges äldsta hotell som fortfarande är i drift och fastighetsägaren Higab vill nu sätta ljus på den ärevördiga fasaden.

- Eggers är en välkänd och vacker byggnad och det känns fint att huset nu kommer att synas ordentligt även på kvällen, säger Higabs vd Göran Sylvesten.

Driften av hotellverksamheten har nyligen tagits över av Lars-Olof Oskarsson och Anna Riis som sedan tidigare driver Arken Hotel & Art Garden Spa och Varbergs Stadshotell & Asia spa. I planerna ingår att under de närmaste åren uppgradera hotellverksamheten utan att den gamla känslan går förlorad.

Parallellt med att fasadbelysningen monterats har Higab även inlett arbetet med att byta samtliga fönster på hotellet. För att bevara fasaden har man låtit specialtillverka kopior på de gamla fönstren på hantverksmässigt vis. Utsidan kommer alltså att vara sig lik, men inne i huset kommer skillnaden att märkas i form av bättre ljud- och värmeisolering.


Historik
Hotel Eggers äldsta delar uppfördes 1859 i samband med att järnvägsstationen vid Drottningtorget invigdes. Då kallades hotellet rätt och slätt ”Järnvägshotellet”. Det var en senare ägare, Emil Eggers, som i samband med en omfattande om- och tillbyggnad av rörelsen gav den sitt eget namn 1894. När hotellet öppnade var det toppmodernt enligt den tidens mått. Här fanns bland annat över 100 rum, elekt- risk belysning och elektrisk hiss, vinterträdgård och telefon i varje rum. I bottenvåningen fanns också en stor restaurang, en ”American Bar” och det berömda Mohriska Caféet.Hotellet har bland annat fått uppleva emigranterna som passerade förbi på väg till amerikabåtarna runt förra sekelskiftet och orostiderna i samband med de båda världskrigen. Göteborgs Stad köpte byggnaden 1944.

- Henrik Ekberg
henrik@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

SEB:s makroekonom: Riksbanken sänker räntan i maj

Ekonomi/Finansiering Riksbanken genomförde flera räntehöjningar på rad och nu talar en del bedömare om att inflationen kommer ner runt två procent vid halvårsskiftet. Går det att redan nu skymta det ekonomiska ljuset – eller lurar det nya utmaningar runt hörnet? Vad behöver vi tänka på framöver när den ekonomiska verkligheten ser ut som den gör? Marcus Widén, makroekonom på SEB, satte ljuset på detta under Stora proptechdagen i Stockholm.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige