Image
HFD slår fast att coworking är en momspliktig tjänst.
HFD slår fast att coworking är en momspliktig tjänst. Bild: Scandic Hotels

Högsta förvaltningsdomstolen slår fast att coworking är en momspliktig tjänst

Juridik Högsta förvaltningsdomstolen har i två domar meddelade den 4 februari 2021 prövat frågan om hur tillhandahållande av medlemskap eller prenumerationer som ger tillgång till lokaler med aktivitetsbaserade arbetsplatser ska hanteras momsrättsligt.
Publicerad den 8 Februari 2021

I båda målen erbjöds kunder aktivitetsbaserade arbetsplatser samt tillkommande tjänster såsom bemannad reception, tillgång till mötesrum, kaffe, städning och så vidare enligt olika medlemskap och prenumerationer.

Skatterättsnämnden har tidigare kommit fram till att vissa av dessa medlemskap och prenumerationer utgör en momsfri fastighetstjänst i sin helhet.

HFD konstaterar att i de fall någon garanterad rätt till arbetsplats inte erbjuds är förutsättningarna för att tjänsten ska utgöra en momsfri fastighetsupplåtelse inte uppfyllda och tjänsten är därmed momspliktig. Även tjänster som innebär att en kund garanteras en arbetsplats bedöms momspliktig eftersom kunden anses efterfråga både rätten att disponera en arbetsstation och övriga tjänster. HFD bedömer att dessa båda delar ska jämställas och att ingen av delarna är huvudsaklig den andre. Eftersom undantag från skatteplikt ska tolkas restriktivt bedöms även denna tjänst momspliktig i sin helhet.

HFD delar således inte Skatteverkets och Skatterättsnämndens bedömning om att det är tillgången till en arbetsplats som utgör den huvudsakliga delen av tillhandahållandena.

HFD slår därmed fast att tillhandahållande av aktivitetsbaserade arbetsplatser som utgångspunkt är en momspliktig tjänst.

Svalner kommentarer domarna:

# HFD:s avgöranden är efterlängtade av branschen där behovet av klargörande har varit stort. Målen är av stor betydelse både för de företag som tillhandahåller tjänster avseende Coworking och för fastighetsägare som hyr ut lokaler som används för Coworking.

# Avgörandet innebär att företag som tillhandahåller Coworking bedriver momspliktig verksamhet och har avdragsrätt för ingående moms samt att fastighetsägare som hyr ut lokaler till dessa företag kan göra detta utan risk för att den frivilliga skattskyldigheten och avdragsrätten påverkas.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Svalner Skatt & Transaktion på Branschguiden

Svalner är Sveriges ledande oberoende specialister inom skatt och finansiell transaktionsrådgivning. Tillsammans är vi 90 kollegor som arbetar inom företagsbeskattning och indirekta skatter, finansiell rådgivning samt redovisning. Vi erbjuder specialistkompetenser inom bland annat fastigheter, fåmansföretag, bank och finans, M&A samt private equity. Vi är en del av det internationella nätverket WTS Global som är verksamt i mer än 100 länder.

Läs mer om Svalner Skatt & Transaktion på Branschguiden

Partnertexter

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Corem säljer Gallerian Kvasten i Kalmar

Ekonomi/Finansiering Lokala medier rapporterar att Gallerian Kvatsen i centrala Kalmar stått tom under en längre tid. Fastighetssverige ringde upp Corems transaktionschef Peeter Kinnunen för att få veta mer om försäljningen.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige