Image
Bild: Higab

Higab byggstartar Rådhuset

Bygg Nu startar ombyggnaden av Göteborgs Rådhus. Rådhuset, som är ett av Higabs 24 byggnadsminnen och vars äldsta delar är från 1600-talet, ska genomgå en varsam förvandling och anpassning för sin nya användning som stadshus.
Publicerad den 12 Oktober 2012
Rådhuset, som på senare år har varit tingsrätt, ska nu bli rådhus. Bild: Higab. Bild: Higab
Rådhuset, som på senare år har varit tingsrätt, ska nu bli rådhus. Bild: Higab.

Hösten 2013 flyttar stadens politiska ledning och tjänstemän tvärs över Gustaf Adolfs Torg från sina nuvarande lokaler in i Rådhuset. Verksamhetens vision för det nya stadshuset är att det ska bli mer öppet och mer tillgängligt.

Den gamla delen är från 1672 och ritad av Nikodemus Tessin d ä. Huset har byggts om och till flera gånger. Den mest kända och omtalade delen av huset är Erik Gunnar Asplunds tillbyggnad från 1937 som är ett exempel på funktionalism med internationell ryktbarhet.

Nu etablerar generalentreprenören Tuve Bygg AB på torget för att genomföra ombyggnaden som är ritad av Gajd Arkitekter AB.

De nya hyresgästerna ser fram emot att flytta in i det anrika huset.

– Vi räknar med förbättringar bland annat vad gäller tillgänglighet och lokaleffektivitet, säger stadsdirektör Bengt Delang.

– Det blir en utmärkt lösning att förvandla Rådhuset till Stadshus - vi kan inte tänka oss en verksamhet som passar bättre i huset, säger Göran Sylvesten, vd på Higab.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Annons Image

Senast från Fastighetssverige Plus

Lista: Största försäljningarna i offentlig sektor

Lista Under nuvarande mandatperiod har offentlig sektor sålt fastigheter för cirka 48 miljarder kronor, vilket motsvarar drygt fem procent av den totala transaktionsvolymen. Här presenterar Fastighetssverige en lista på de 15 största affärerna som gjorts under 2021 och hittills under 2022.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige