Image
Jens T Andersson, landslagschef för Svenska fotbollförbundet, Fredrik Kjos kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro, Nils Styf, vd för Hemsö, Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro, och Håkan Rossberg, projektledare på Svenska Fotbollsförbundet.
Jens T Andersson, landslagschef för Svenska fotbollförbundet, Fredrik Kjos kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro, Nils Styf, vd för Hemsö, Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro, och Håkan Rossberg, projektledare på Svenska Fotbollsförbundet. Bild: Upplands-Bro kommun

Hemsö, SVFF och Upplands-Bro kommun undersöker möjligheter för nytt nationellt träningscenter för fotboll

Bygg/Arkitektur Upplands-Bro kommun, Svenska Fotbollförbundet (SvFF) och Hemsö har för avsikt att ingå ett intentionsavtal om att utreda möjligheten för ett nytt nationellt utvecklings-, tränings- och utbildningscenter för svensk fotboll i Kungsängen.
Publicerad den 18 Maj 2022

– Vår ambition är att fortsätta utveckla svensk fotboll för att hålla världsklass och det kräver förutsättningar som kan mäta sig med de som våra konkurrenter har. För att alla våra landslag, från ungdomsnivå till A-landslagen, ska kunna nå så bra resultat som möjligt är ett nationellt träningscenter en viktig pusselbit. Om det här blir verklighet ger det oss också bra möjligheter att samla våra utbildningar och arbetet med forskning och utveckling, säger Svenska Fotbollförbundets generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

I en etablering av ett nytt nationellt träningscenter för svensk fotboll skulle det bland annat kunna ingå två fullstora gräsplaner, en fullstor konstgräsplan, en fullstor inomhushall med konstgräs, läktare, målvaktsträningsyta, omklädningsrum och gym samt fysiologiskt och medicinskt center.
– Jag är glad över att Svenska Fotbollförbundet och Hemsö överväger att etablera Upplands-Bro som bas, träningscenter och högkvarteret för svenska landslag. Vi är en kommun med mycket fin natur och många stränder samtidigt som vi har närhet och goda kommunikationer till Stockholm och Arlanda. Samarbetet kommer stärka Sverige som fotbollsnation samtidigt som jag ser positiva synergieffekter för föreningslivet i kommunen och hela Stockholmsregionen, säger Fredrik Kjos (M), kommunstyrelsens ordförande i Upplands-Bro.

Upplands-Bro kommun ligger i nordvästra delen av Stockholms län och angränsar till Uppsala län. Genom kommunen går E18 samt pendeltågslinje.
– Idrottsanläggningar har på senare år kommit att utgöra en viktig del av Hemsös samhällsbyggande, och vi ser mycket fram emot denna satsning på svensk fotboll tillsammans med Upplands-Bro kommun och SvFF. Vi kommer även att titta vidare på möjligheterna till utbildningslokaler och lokaler för idrott i ett bredare perspektiv, vilket skulle bli ett tillskott för både kommunen och hela Stockholmsregionen, säger Nils Styf, vd Hemsö.

Förslaget om intentionsavtal mellan SvFF, Upplands-Bro kommun och Hemsö för nytt nationellt träningscentrum tas upp för beslut i kommunstyrelsen i Upplands-Bro den 1 juni.
– För svensk fotboll är ett nationellt träningscentrum med högsta internationella standard ett strategiskt viktigt lyft. En anläggning i världsklass i storslagen natur och samtidigt nära till goda kommunikationer kommer bidra till utveckling av dagens och framtidens stjärnor och stimulera en omfattande breddidrott. För kommunens och regionens invånare finns möjlighet till fler arbetstillfällen tack vare ett ökat underlag för kringservice inom områden som rehabilitering, hälsa, hotell- och konferens, säger Ida Texell, kommundirektör i Upplands-Bro kommun.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige