Image
Hemsö tar över polishusprojektet i Rinkeby.
Hemsö tar över polishusprojektet i Rinkeby. Bild: E.l.e arkitekter, Nina Kiiskinen

Hemsö köper polishuset i Rinkeby

Transaktioner Hemsö köper en pågående byggnation av ett nytt polishus i Rinkeby av Familjebostäder. Hemsös andel av den totala investeringen uppgår till cirka 480 miljoner kronor. Polismyndigheten har tecknat ett 15-årigt hyresavtal.
Publicerad den 5 Juni 2019

Hemsö tar över ansvaret som byggherre för projektet i samband med förvärvet. Byggstart för det nya polishuset skedde i december 2017 med NCC som totalentreprenör. Polishuset beräknas stå klart under andra kvartalet år 2020 och kommer att ha cirka 240 nya arbetsplatser. Den totala investeringen uppgår till cirka 650 miljoner kronor varav Polismyndigheten står för cirka 30 procent av den totala entreprenadkostnaden.

Affären motsvarar ett fastighetsvärde om cirka 470 miljoner kronor.

? Genom att ta över det här projektet stärker vi vår portfölj avseende fastigheter inom rättsväsende och fördjupar samarbetet med Polismyndigheten som idag är Hemsös största hyresgäst. Vi ser även positivt till att bidra till en viktig investering som ämnar öka tryggheten för de som bor och arbetar i Rinkeby, säger Anna Marand, projektutvecklingschef på Hemsö.

Fastigheten är belägen längs med Rinkeby Allé nära Rinkeby centrum. Området ingår i Stockholms stads Vision Järva 2030 med avsikt att skapa ett tryggare och område med trivsamma miljöer för människor att bo och verka i.

– Polismyndighetens etablering i Rinkeby innebär en förstärkning av säkerheten och tryggheten för de boende i området, och ger dessutom ett tillskott av arbetsplatser. Försäljningen av polishuset till Hemsö innebär också att Familjebostäder kan lägga större fokus på sitt främsta uppdrag, att bygga och ansvara för hyresbostäder, säger Dennis Wedin, bostads- och fastighetsborgarråd samt ordförande för Familjebostäder.

– Familjebostäder har ett långt engagemang i Rinkeby och fortsätter medverka till en positiv utveckling i området. Att göra det möjligt för polisen att etablera sig har varit ett viktigt led i detta, säger Jonas Schneider, vd Familjebostäder.

– En säkerhetsklassad fastighet kräver särskild kompetens och resurser. Det känns bra att skriva avtal med Hemsö, en aktör som är väl rustad för uppdraget och har erfarenhet av de säkerhetsaspekter som gäller för den här typen av byggnader. Vi kan nu framöver koncentrera oss på att förvalta och utveckla vårt befintliga bestånd, säger Jonas Schneider.

Familjebostäders styrelse beslutade att godkänna försäljningen av Kvarnberget 9 den 4 juni 2019. Hemsö planerar att tillträda fastigheten i juni 2019.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige