Image

Hemfosa genomför Castellumaffären

Transaktioner Hemfosa genomför nu storaffären med Castellum. Hemfosa köper 53 samtliga Corallens fastigheter i Värnamo och Växjö samt en fastighet av Eklandia i Göteborg. Det underliggande värdet är 2 044 miljoner kronor, i nivå med den senaste värderingen.
Publicerad den 17 November 2014
Jens Engwall. Bild: Niclas Liedberg
Jens Engwall.

Corallenbeståndet omfattar 271 500 kvadratmeter och Eklandiafastigheten – med Göteborgs universitet som hyresgäst – 10 500 kvadratmeter.

Försäljningspriset uppgick netto till 1 946 miljoner kronor efter avdrag för bedömd uppskjuten skatt och omkostnader om totalt 98 miljoner kronor. Det underliggande fastighetsvärdet uppgick således till 2 044 miljoner kronor. Därtill har Castellum lämnat en hyresgaranti lämnats om cirka 20 miljoner kronor.

I samband med tillträdet i december övergår 15 anställda i Corallens förvaltningsorganisation i Värnamo och Växjö till Hemfosa Fastigheter.

– Förvärvet från Castellum är en bra möjlighet för Hemfosa att fortsätta växa. Det är en intressant portfölj med fastigheter i bra lägen och med stabila kassaflöden. Samtidigt passar fastighetsportföljens mix väl in i vår strategi att genomföra fastighetstransaktioner där vi löpande ser hur vi kan optimera vårt fastighetsbestånd på bästa sätt, säger Jens Engwall, vd för Hemfosa Fastigheter.

Castellums vd Henrik Saxborn säger:
- Det här är vår största enskilda försäljning sedan Castellum börsintroducerades 1997. Vi fortsätter nu att vara nettoinvesterare genom förvärv och – framför allt – genom att vi bygger nytt, och dessutom bygger till och bygger om. Vi har bland annat skapat förutsättningar för expansion genom centrala markförvärv, dels vid Resecentrum i Örebro, dels på Lindholmen i Göteborg om totalt 96 miljoner kronor.

- Affären stärker bolaget och ger oss bättre förutsättningar att fortsätta att leverera tillväxt i förvaltningsresultatet – och därmed också fortsätta skapa aktieägarvärde till låg risk.

- Nicklas Tollesson
nicklas@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

Max Barclay ser risker: "Inte säker på att Sverige är så himla långt före"

Sverige Max Barclay, med titlarna vice vd, Nordenchef och chef för Newsecs nordiska rådgivningsverksamhet, sätter fingret i luften och spanar om hur 2024 utvecklar sig, vilket segment som är hetast just nu och hur de som rådgivare kan dra fördel av utvecklingen av artificiell intelligens, AI.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige