Image

Heimstaden miljardköper i Öresund

Transaktioner Heimstaden fortsätter investera i Ystad och köper 13 fastigheter av Brogripen för 735 miljoner kronor. Samtidigt köper bolaget fem fastigheter i Köpenhamn för 598 miljoner kronor.
Publicerad den 20 December 2016

I oktober köpte Heimstaden fastigheter i Ystad av HP Holding för 768 miljoner kronor. Nu har bolaget undertecknat avtal om att köpa ytterligare 13 stycken fastigheter i Ystad, den här gången av Brogripen.

Beståndet består av totalt 449 stycken bostadslägenheter samt några kommersiella butiksloker i centrala Ystad. Den totala ytan uppgår till cirka 38 000 kvadratmeter med en uthyrningsgrad på 99,5 procent om totalt 41 miljoner kronor i hyresintäkter.  

– Det känns mycket bra att kunna komplettera våra tidigare förvärv i Ystad med dessa fastigheter av hög kvalité. Vi har sedan tidigare ett bestånd bestående av 755 stycken bostadslägenheter på orten. I och med detta förvärv uppgår vårt bestånd i Ystad till 1 204 lägenheter och vi är igång med etablering av en fullskalig förvaltningsenhet, vilket kommer att öka vår lokala närvaro och ge en förbättrad service, säger Fredrik Årman, Senior Investment Manager på Heimstaden.

Transaktionsvärdet i affären uppgår till 735 miljoner kronor och planerat tillträde är den 31 mars 2017. Förvärvet finansieras delsmed egen likviditet om 294 miljoner kronor och dels med banklån om 441 miljoner kronor. Transaktionen genomförs som bolagstransaktion.

Nordier var säljarens transaktionsrådgivare.

Parallellt med affären i Ystad fortsätter Heimstaden att investera i Öresundsregionen. På den danska sidan bron – i Köpenhamn – köper bolaget, genom sitt danska dotterbolag Heimstaden Danmark A/S, fem fastigheter om totalt 109 lägenheter. Förvärvet sker som fastighetstransaktioner. I fyra av de fem fastigheterna har hyresgästerna förköpsrätt i enlighet med dansk lagstiftning.

Total bostadsyta uppgår till cirka 19 750 kvadratmeter med en uthyrningsgrad på cirka 97 procent och bruttohyran uppgår till cirka 18 miljoner danska kronor.

Säljare är LB Forsikring A/S samt Semen Ejendomsaktieselskab och köpeskillingen uppgår till cirka 455 danska kronor, motsvarande cirka 598 miljoner svenska kronor. Förvärvet finansieras med egen kassa.

– Vi adderar nu ytterligare bra belägna bostadsenheter i den danska huvudstaden till vår portfölj. Efter förvärvet äger vi ca 1 200 ägarlägenheter och tror på en fortsatt positiv marknadsutveckling i Köpenhamn, säger Magnus Nordholm, vice vd för Heimstaden.

Tillträde sker den 1 februari 2017 på den fastighet som löper utan förköpsrätt.

Övriga fyra fastigheter har tillträde i april 2017 i den mån hyresgästerna inte nyttjar förköpsrätterna.

- Axel Ohlsson
axel@fastighetssverige.se

Relaterade artiklar

Ämnen

Senast från Fastighetssverige Plus

"Det är inte byggklara planer som är spärren – det är allt runt omkring"

Bolag Det saknas inte byggklar mark eller detaljplaner, om man får tro Wallenstam. Enligt bolagets vd Hans Wallenstam har bolaget många projekt som skulle kunna dras igång här och nu – men det råder fortfarande en stor osäkerhet kring huruvida alla led i entreprenörskedjan är tillräckligt pålitliga. – När det gäller byggen idag så är vi väldigt noggranna: vi gör bakgrundskontroller på alla entreprenörer för att säkerställa att de inte har något kriminellt för sig och för att vara säkra på att de har ekonomi för genomförandet.

Läs mer

Mer om Fastighetssverige Plus


Lokalnytt Lokalnytt.se - Hitta ditt nya drömkontor idag. Tusentals lediga lokaler inom hela Sverige.
Nordic Property News Nordic Property News reports the latest news from the Nordic real estate market with an international newsletter every weekday.

Mer från Fastighetssverige